Părintele Ieroschimonah Paisie Olaru a fost unul din cei mai mari duhovnici ai perioadei contemporane. Vineri s-au împlinit 20 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.
Părintele s-a născut pe 20 iunie 1897, în satul botoșănean Stroiești, într-o familie cu cinci copii, primind la Botez numele Petru.
În anul 1921 a intrat în viața monahală la Schitul Cozancea din apropiere, luând la călugărie numele de Paisie. În anul 1943 a fost hirotonit diacon, iar în anul l947 preot, fiind pentru puțin timp egumen la schitul de metanie.
În toamna aceluiași an s-a retras la Mănăstirea Sihăstria, devenind duhovnic al întregii obști până la sfârșitul vieții. Între anii 1972 – 1985 s-a nevoit, ca schimnic, la Schitul Sihla.
Părintele Paisie Olaru a lăsat moștenire ucenicilor săi și credincioșilor exemplul propriei sale vieți și multe sfaturi duhovnicești care sunt și astăzi păzite și urmate cu sfințenie.
Părintele Paisie a fost unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați duhovnici ai mănăstirii Sihăstria, vatră monahală unde Preafericitul Părintele Patriarh Daniel a intrat în monahism în anul 1987.
”De obicei, tăcea
Unul dintre ucenicii părintelui Paisie, a fost renumitul duhovnic Cleopa Ilie. Despre cei doi, Pr. Prof. Constantin Coman spune că erau foarte diferiți din perspectiva vorbelor.
„L-am cunoscut pe părintele Paisie în perioada când era sus, la Sihla. Cred că l-am văzut de două-trei ori. N-am abuzat niciodată de întâlnirile cu Sfinția Sa. Mi se părea că era prea obosit și slăbit. Mă bucuram să iau binecuvântarea sa. Nici Sfinția Sa nu te îmbia prea mult pentru că, de obicei, tăcea. Vorbea foarte puțin. Era atât de diferit față de celebrul său ucenic, Părintele Cleopa. Am beneficiat de iradierea duhovnicească extrem de puternică a personalității sale”, scrie Părintele Constantin Coman în cartea „Prin fereastra bisericii sau o lectură teologică a realității”.
Tot în această lucrare, părintele profesor notează faptul că „în inima Muzeului Țăranului Român” a fost refăcută de Horia Bernea chilia părintelui Paisie „ca semn al locului central pe care-l ocupă, în spiritualitatea noastră creștină, duhovnicul călugăr”.
Foto credit: Ziarul Lumina