24 septembrie 1992: Au intrat în vigoare stema și sigiliul țării

Stema și sigiliul actual al României au intrat în vigoare în data de 24 septembrie 1992.

În 1989 stema comunistă a fost eliminată de pe drapelul național, tricolorul cu un gol în mijloc în loc de stemă fiind unul dintre simbolurile revoluției.

După ce în 1991 a fost adoptată o nouă constituție, în 10 septembrie 1992, cele două camere ale Parlamentului au adoptat stema și sigiliul țării.

Legea a intrat în vigoare pe 24 septembrie.

Stema constă într-un vultur sau o acvilă, pe un scut, având aripile deschise; în cioc ține o cruce iar în gheare o spadă și un sceptru. Între aripile protectoare se află un scut împărțit în cinci părți cuprinzând stemele celor 5 regiuni istorice.

La baza stemei actuale stă stema României interbelice, care a fost proiectată în anul 1921 de heraldistul clujean József Sebestyén, la cererea regelui Ferdinand I al României.

Inițial, a fost îndepărtată coroana de oțel de pe capul acvilei. În 2016, legea din 1992 a fost modificată fiind readus acest simbol.

„Coroana de oțel de pe Acvilă din Stema Regatului României a fost turnată din oțelul unui tun turcesc capturat în Războiul de independență din anul 1877 și simbolizează caracterul național, suveranitatea și independența, obținută prin jertfă și lupta străbunilor noștri”, se menţionează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Biserica Ortodoxă Română a îndeamnat mereu la cinstirea simbolurilor naționale.

Celebrarea marilor simboluri și valori ale neamului românesc este o datorie permanentă a tuturor, spune Patriarhul României.

„Avem datoria să respectăm, să păstrăm şi să promovăm simbolurile unității şi identităţii naţionale ca fiind simboluri ale demnității poporului român, obținute cu multe jertfe de vieți omenești şi multe eforturi spirituale şi materiale, spre binele României şi bucuria românilor de pretutindeni”, a subliniat Patriarhul Daniel în reptate rânduri.

Sursă foto: rumaniamilitary.ro

Comentarii Facebook


Știri recente