Înaltpreasfințitul Nicolae Colan, mitropolitul Ardealului, s-a născut în data de 28 noiembrie 1893, în localitatea Arpatac (azi Araci), județul Covasna. A urmat școala primară în satul natal, iar cea secundară a început-o la Colegiul din Sfântu Gheorghe și a continuat-o la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Andrei Șaguna” din Brașov, după care a urmat primii doi ani la Seminarul pedagogic-teologic „Andreian” din Sibiu. La 19 aprilie 1919, Nicolae Colan a obținut „Absolutoriul”, iar mai târziu licența la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, cu teza inedită: „Stilul lui Dimitrie Cantemir în scrierile lui românești”. A urmat Facultatea de Litere a Universității din București, apoi specializarea la Facultatea de Teologie protestantă a Universității din Berlin. A fost numit secretar eparhial la Sibiu, trecut apoi, în 1922, profesor provizoriu la catedra de Studiul Noului Testament de la Academia Teologică „Andreiană”, unde a fost definitivat în 1924. Secretar general al Asociației clerului „Andrei Șaguna”, membru în Comitetul Central al Astrei, președinte al Reuniunii meseriașilor români din Sibiu, delegat la Congresul ecumenic de la Lausanne din 1927, redactor al „Revistei Teologice”, fondator și redactor al revistei „Viața Ilustrată”. În 1934 a intrat în rândul clerului, iar în următorul an a fost hirotesit protoiereu. A fost hirotonit întru arhiereu la 31 mai 1936, în Catedrala mitropolitană din Sibiu, și a fost instalat la 29 iunie 1936. Între 1938 – 1939 a fost ministru al Educației Naționale, Cultelor și Artelor, și a fost ales, în 1938, membru de onoare al Academiei Române, iar în 1943 membru activ. În 1948 a facut parte din delegația Bisericii noastre care a participat la Conferința panortodoxă de la Moscova. La 23 mai 1957 a fost ales arhiepiscop al Sibiului și mitropolit al Ardealului, păstorind până la trecerea la cele veșnice.
România a avut cea mai bună echipă la Olimpiada Balcanică de Matematică din 2025
Echipa României a câștigat primul loc, cu 198 de puncte, la Olimpiada Balcanică de Matematică desfășurată în perioada 25-30 aprilie la Sarajevo, în Bosnia și Herzegovina. Membrii echipei noastre au câștigat în total patru medalii…
La Paris va avea loc un colocviu internațional dedicat Sfântului Dumitru Stăniloae
Centrul Ortodox de Studii și Cercetări „Dumitru Stăniloae” al Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale organizează, în perioada 9 – 11 mai, Colocviul internațional „Moștenirea teologică a Sfântului Dumitru Stăniloae”. Evenimentul va marca trecerea oficială a…
Botezul unui adult i-a făcut pe credincioșii dintr-o localitate băcăuană să trăiască atmosfera pascală din Biserica primară
Un catehumen adult a primit Sfântul Botez în Săptămâna Luminată la Parohia „Sf. Spiridon” din Comănești, județul Bacău. „Am retrăit puțin din atmosfera pascală a Ierusalimului de odinioară, când zeci și sute de catehumeni se…
Arhiepiscopul Atanasie a binecuvântat persoanele private de libertate de la Penitenciarul Maidstone
Arhiepiscopul Atanasie al Marii Britanii și Irlandei de Nord a oficiat Sfânta Liturghie la Capela Penitenciarului Maidstone, în Săptămâna Luminată. Sfânta Liturghie arhierească a ajutat persoanele private de libertate să se bucure de praznicul Învierii…
Eroii și veteranii de război au fost omagiați în Capitală printr-o ceremonie militară și religioasă
Eroii care s-au jertfit pentru independența și libertatea națiunii române, veteranii și văduvele de război au fost omagiați marți în Capitală printr-o ceremonie militară și religioasă organizată de Ministerul Apărării Naționale cu prilejul Zilei Veteranilor…