145 de ani de la formarea naturală a Lacului Ursu, cel mai mare lac helioterm din lume și unicul din Europa

Cel mai mare lac helioterm din lume, Lacul Ursu din stațiunea Sovata, județul Mureș, a împlinit 145 de ani de la formarea sa naturală. Este singurul căruia i se cunosc cu exactitate anul, ziua, ora și minutul formării, informează Agerpres.

Istoricul Jozsa Andras a descoperit documente atestând că Lacul Ursu s-a format în 27 mai 1875, la ora 11,00, pe locul unei pășuni pe care curgeau două pârâiașe. Acestea dispăreau înainte într-o gaură din muntele de sare, pe care o viitură puternică a înfundat-o.

Lacul a fost măsurat de curând pentru omologare în Cartea Recordurilor și s-a stabilit că este cel mai întins lac helioterm din lume, cu o suprafață de 4 hectare. Cea mai mare adâncime măsurată a fost de 18 metri, iar salinitatea medie a apei este de 250 de grame pe litru.

Este și singurul lac sărat din lume înconjurat de vegetație abundentă, datorită solului vulcanic depus peste roca de sare.

Temperatura de la suprafață ajunge la 29 de grade Celsius, dar la adâncimea de 1,5 metri poate atinge și 50 de grade. Fenomenul se datorează pâraielor care se varsă în el. Acestea formează o peliculă de apă dulce care „sigilează” straturile sărate de la fundul lacului, împiedicând pierderea căldurii solare acumulate în ele.

În iunie, temperatura apei se omogenizează în jurul valorii de 33 de grade Celsius, apoi lacul începe să se răcească, mai ales începând din august, când nopțile din Munții Gurghiului devin răcoroase.

Lacul Ursu și nămolul scos din el sunt cunoscute pentru virtuțile lor terapeutice în boli reumatice, endocrine și cardiovasculare. Începând din 1928, la Sovata funcționează o bază de tratament.

Foto: Magictour.md

Foto credit: Your Guide in Transylvania / Vasile Hurghiș (deschidere articol)

Comentarii Facebook


Știri recente