10 lucruri mai puţin ştiute despre implicarea Bisericii în cazul Colectiv

Acum trei ani România a cunoscut una dintre cele mai mari tragedii: incendiul de la Clubul Colectiv din Bucureşti.

Zeci de tineri au pierit din cauza flăcărilor mistuitoare şi peste 100 de răniţi au avut de suferit răni fizice şi emoţionale greu de depăşit.

Vă prezentăm 10 lucruri prea puţin cunoscute publicului larg cu privire la ajutorul oferit de Biserică în acele clipe dramatice, precum şi în perioada ce a urmat:


  1. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost prima persoană publică din România care a trimis un mesaj de compasiune și a făcut un apel urgent la donare de sânge.

  2. Chiar dacă mass-media a contestat prezența Bisericii în noaptea accidentului, pr. Vasile Bîrleanu a fost la Colectiv imediat după producerea tragediei.

  3. Pe lângă rugăciunile oficiate, Biserica a sprijinit material supravieţuitorii de la Colectiv, oferind alimente şi produse sanitare în patru spitale din Bucureşti: Elias, Bagdasar-Arseni, Floreasca şi Municipal.

  4. Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au inițiat o acțiune de donare de sânge pentru victimele de la Colectiv în cadrul Campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă!”.

  5. Biserica a sprijinit financiar victimele incendiului şi familiile lor, atât prin Arhiepiscopia Bucureştilor, cât şi prin celelalte Eparhii.

  6. Biserica nu i-a uitat în rugăciunile ei. Victimele au fost comemorate atât imediat după accident, dar şi potrivit tradiţiei Bisericii la 3, 6, 9 luni, respectiv anual.

  7. Părintele Patriarh Daniel a oficiat el însuşi Slujba Parastasului în memoria victimelor de la Colectiv, la 40 de zile de la tragedie, în Catedrala Patriarhală.

  8. În noaptea prăznuirii Învierii Domnului, 1 mai 2016,în fața fostului Club Colectiv a fost oficiată Slujba Învierii, fiind prima sărbătoare pascală de după tragedie, și au fost rostite rugăciuni de iertare pentru cei adormiți în Domnul.

  9. Arhiepiscopia Bucureștilor a ridicat un monument în memoria lor în incinta Bisericii Broşteni, lăcaşul de cult cel mai apropiat de Colectiv.

  10. Patriarhul a participat la slujbele de înmormântare ale unor persoane din Bucureşti care şi-au pierdut viaţa la Colectiv.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente