Trei ani de la Colectiv. Mărturiile preotului prezent la tragedie: Imaginile erau terifiante

Deși puțin cunoscut publicului larg, primele rugăciuni pentru cei care au decedat în incendiul de la Colectiv au fost rostite de un preot ortodox, care a ajuns la locul accidentului împreună cu echipajul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, chiar în noaptea tragediei.

Scenele de durere găsite la Colectiv vor rămâne, probabil, întipărite toată viaţa în sufletul părintelui Vasile Bîrleanu, preotul de la Capela ISU – Dealul Spirii din București, care a fost prezent în noaptea de 30 octombrie 2015 la locul tragediei.

Rugăciune pentru victime

Într-o declarație pentru Agenția de știri Basilica, preotul a spus că prima reacție a fost aceea de a se ruga pentru cei decedați și pentru cei în suferință.

„În jur orei 00:30, după alarmarea în prealabil, am ajuns la Clubul Colectiv. Acolo, după intervenţia Col. Orlando am fost lăsat de  politia criminalistică  să intru la locul tragediei”, își reamintește preotul căruia Patriarhul Daniel i-a oferit ordinul Sf. Ioan Gură de Aur pentru eforturile depuse în noaptea incendiului.

Patriaarhul Daniel i-a oferit părintelui Vasile ordinul Sf. Ioan Gură de Aur. Foto credit: Basilica.ro

Trecut cu vederea de presa mainstream

Chiar dacă mass-media a contestat prezența Bisericii în noaptea accidentului de la Colectiv, preotul Vasile a fost alături de victime şi s-a rugat pentru sufletele celor greu încercaţi.

„Imaginile erau terifiante. Să vezi tineri pe caldarâm şi inerți în diferite poziţii groaznice (…) Ca preot am simţit în acel moment că trebuie să mă rog, să fac o rugăciune chiar în fața clubului pentru tinerii decedaţi”, a spus părintele Vasile.

Părinții și-au adus copiii la biserică

Părintele Vasile a precizat că în ziua de după tragedie, două familii ale căror copii au fost la Colectiv au venit la Capela ISU pentru a se ruga lui Dumnezeu.

„A doua zi au venit la Biserica de la ISU două familii ale căror copiii au fost acolo. Ei au venit şi am făcut o rugăciune pentru copiii lor, copii care se numără printre supravieţuitori”.

Bilanțul incendiului

64 de persoane și-au pierdut viața în urma incendiului din 30 octombrie 2015 de la clubul bucureștean Colectiv din sectorul 4 al Capitalei.

La momentul izbucnirii incendiului, în club se aflau aproximativ cinci sute de persoane, dintre care peste 140 au fost spitalizați.

Imediat după tragicul eveniment, Biserica Ortodoxă Română s-a implicat în ajutorarea victimelor din clubul Colectiv, precum și a familiilor acestora.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente