Ziua Unirii Principatelor Române la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț

Vineri, 24 ianuarie 2014, la sala de festivități a Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Neamț a avut loc celebrarea zilei Unirii Principatelor Române, activitate coordonată de prof. de istorie Luminița Manole, informează „Ziarul Lumina”.

Activitatea a debutat dimineață cu oficierea Sfintei Liturghii în paraclisul seminarului. La ora 13:30 simpozionul a dubutat cu prezentaterea desfășurării activității elective a celor două adunări din Principatele Române, acțiune prezentată de elevii claselor a X-a. Imediat după prezentare a urmat sceneta de teatru „Adunările ad-hoc și moș Ion Roată”, piesă interpretată de elevii clasei a XI-a Pastorală.

După sceneta de teatru, prof. Luminița Manole le-a vorbit tinerilor seminariști despre Unirea cea Mică, despre dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza și activitățile sale reformatoare, despre reforma agrară, reforma intrucțiunii și celelalte schimbări ce le-a instaurat. De asemenea, grupul Aleph al seminarului nemțean a interpretat câteva piese patriotice, împreună cu elevii claselor a XI-a și a XII-a Pastorală.

„Românii, prin oamenii politici de atunci, au profitat de evenimentele internaționale din perioada aceea, și în urma conferinței de la Paris, ei au reușit să își aleagă un singur domnitor, un singur parlament, un singur guvern, ca atare, o unire totală din toate punctele de vedere. Trebuie să mai știm că adunările de la Iași și București au fost prezidate de mitropoliții Sofronie Miclescu de la Iași și Nifon de la București. Și ei, în cuvântul din urmă, în fața adunării naționale, au reușit să îi convingă să aleagă același domnitor. Cei doi ierarhi au creat un curent unionist foarte puternic, și cu toate acestea, rolul Bisericii a fost foarte important în perioada aceea. Fiindcă suntem aici, la Neamț, trebuie să știm că ecoul ei și dorința unirii s-a manifestat și aici. Actul unirii a fost sărbătorit într-un cadru festiv și frumos. Movila de pământ pe care o vedeți lângă biserica școlii este expresia bucuriei, a dorinței pe care elevii seminariști de atunci au dovedit-o, jucând în jurul ei o „horă a unirii” alcătuită de un elev seminarist. Deci, iată, movila unirii este o mărturie a stării de spirit pe care au trăit-o elevii și profesorii de la Mănăstirea Neamț”, ne-a vorbit pr. prof. Păvăleanu Vasile, director adjunct al seminarului de la Mănăstirea Neamț.

„Consider că unirea Principatelor Române este un eveniment extrem de important din punctul de vedere al istoriei naționale, deoarece acest eveniment este efortul întregii națiuni române. Acum 155 de ani se puneau bazele statului român național și se creau premisele pentru înfăptuirea Marii Uniri din 1918”, ne-a relatat Luminița Manole, profesor de istorie al școlii.

La final, părintele director ne-a adresat un cuvânt de învățătură privind rolul Bisericii Ortodoxe Române în înfăptuirea dorinței întregului neam de unire a Principatelor Române.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente