Ziua Culturii Naționale

Camera Deputaților a adoptat, pe 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Naționale. Președintele României a semnat decretul de promulgare a Legii pe 6 decembrie 2010, aceasta fiind publicată în M.O. nr. 831 din 13 decembrie 2010.

Această zi se dorește a fi una în care românii de pretutindeni îi cinstesc pe cei care, de-a lungul timpului, au contribuit la ctitorirea spiritualității și culturii noastre. În chip simbolic, Ziua Culturii Naționale coincide cu cea în care s-a născut Eminescu.

Ziua Culturii Naționale va fi marcată și în Aula Academiei Române unde, începând cu ora 11:00, va avea loc o Sesiunea dedicată Zilei lui Mihai Eminescu – Ziua Culturii Naționale.

Evenimentul este organizat de Secția de Filologie și Literatură, Secția de Științe Istorice și Arheologie și Fundația Națională pentru Știință și Artă.

Vor participa la dezbateri academicienii Ionel Haiduc (președintele Academiei Române), Dan Berindei (vicepreședinte al Academiei Române), Dinu C. Giurescu, Nicolae Breban, Ion Aurel Pop, Mihai Cimpoi și Eugen Simion, iar actorul Dorel Vișan va susține un recital din poezia lui Mihai Eminescu. Cu această ocazie vor fi prezentate operele fundamentale apărute în anul 2012 și vor fi acordate Premiile Fundației Naționale pentru Știință și Artă.

Anul acesta, pe 15 ianuarie 2013, se împlinesc 163 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu.

Mihai Eminescu s-a născut la Botoșani la 15 ianuarie 1850. Este al VII-lea din cei 11 copii ai căminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o familie de țărani români din nordul Moldovei și al Ralucăi Eminovici, născută Jurașcu, fiică de stolnic din Joldești. Își petrece copilăria la Botoșani și Ipotești, în casa părinteasca și prin împrejurimi, într-o totală libertate de mișcare și de contact cu oamenii și cu natura. Această stare o evocă cu adâncă nostalgie în poezia de mai târziu (†˜Fiind băiat†™ sau ‘O, rămîi’).

De asemenea, pe „Aleea scriitorilor” din Cimitirul Bellu, unde se află mormântul poetului, va fi oficiată, de la ora 10.00, o slujbă pomenire pentru cel care a contribuit în mod esențial la construirea istoriei literaturii române și la dezvoltarea limbii noastre literare moderne.

Comentarii Facebook


Știri recente