Tabăra de creație „Împreună să ne cunoaștem tradiția și valorile creștine”, din Eparhia Oradiei, la final

În perioada 1-13 iulie 2013, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în Eparhia Oradiei s-a desfășurat cea de-a șasea ediție a taberei de creație religioasă intitulată generic „Împreună să ne cunoaștem tradiția și valorile creștine”, după cum ne-a transmis Pr. Prof. Dorel Leucea.

Sub aleasa purtare de grijă a Chiriarhului Oradiei, ca în fiecare an, tabăra a fost organizată prin Fundația „Ioan și Veturia Candrea” a Episcopiei Oradiei, printr-un proiect finanțat de Episcopia Oradiei și Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Patrimoniului Cultural Național Bihor, fiind găzduită de către Mănăstirea Izbuc și Schitul Poiana Florilor, dependent de Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea.

Prima serie a taberei, desfășurată la Mănăstirea Izbuc, în perioada 1-6 iulie, a reunit 35 de elevi din ciclul gimnazial de la diferite școli din Oradea și din județul Bihor, selectați în funcție de rezultatele deosebite la învățătură și purtare, de premiile obținute la Olimpiada de religie, etapele județeană și națională și, nu în ultimul rând, de situația socială și economică a familiilor din care provin copiii.

Următoarele două serii ale taberei s-au desfășurat în paralel, în perioada 8-13 iulie, când 32 de elevi de gimnaziu au petrecut zile frumoase la Schitul Poiana Florilor, iar alți 30 de elevi de liceu s-au întâlnit pentru creație și recreație la Mănăstirea Izbuc.

Scopul taberei a fost acela de a le oferi copiilor și tinerilor o alternativă creștină, viabilă și educativă, de petrecere a timpului liber. Copiii implicați în proiect au petrecut zile extrem de frumoase, bucurându-se de frumusețile naturii, de binecuvântarea slujbelor religioase, de binefacerile drumețiilor sau ale activităților sportive.

O componentă importantă a taberei a fost reprezentată de cursurile de pictură pe sticlă, la care toți copiii au participat, la sfârșitul perioadei de tabără fiecare participant reușind să finalizeze cel puțin o icoană, produsele muncii lor urmând a fi expuse într-o expoziție ce va fi vernisată imediat după începerea anului școlar 2013-2014. În acest demers elevii au fost sprijiniți de către inimoșii profesori bihoreni precum Pr. Pavel Bența, Marius Șchiop, Florina Iepure și Liliana Irimeș, care, an de an, pe bază de voluntariat, participă cu multă dăruire la taberele de creație.

Pe de altă parte, zilnic, copiii au participat în mod activ la Sfânta Liturghie și la slujba de seară, îmbogățindu-se spiritual din frumusețea slujbelor Bisericii dreptmăritoare, la cateheze care au avut teme variate, menite să răspundă nevoilor duhovnicești ale copiilor. Din programul taberei n-au lipsit drumețiile, concursurile pe teme de cunoștințe religioase, vizionările de documentare religioase și filme cu mesaj creștin sau întrecerile sportive cu tot farmecul și veselia specifice.

Generozitatea gazdelor taberei, obșile monahale de la Mănăstirea Izbuc și Schitul Poiana Florilor, a contribuit din plin la reușita proiectului. Copiii s-au simțit foarte bine, au legat prietenii, au descoperit aptitudini, au conștientizat că timpul liber poate fi petrecut frumos și echilibrat, plăcut și eficient, în același timp, interesant și constructiv, creativ și recreativ totodată, într-o manieră cu adevărat folositoare și ziditoare.

Comentarii Facebook


Știri recente