Suntem în situația în care trebuie să reconfirmăm normalitatea – Radu Preda

Radu Preda a afirmat duminică la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași că în zilele ce urmează „suntem în situația în care trebuie să reconfirmăm normalitatea”.

Pornind de la cuvintele lui Avva Antonie din Pateric „Va veni o vreme în care nebunii vor spune vouă: Nebunilor!”, Președintele IICMER a constatat că astăzi „evidența nu mai este evidentă, ci trebuie demonstrată”.

El a făcut o analogie cu expresia din epoca memorandiștilor care spuneau că „existența unui popor nu se demonstrează, ci se afirmă” și a explicat că la fel, „normalitatea ar trebui să nu fie demonstrabilă, ci doar să o afirmi”.

„Iată însă că suntem în situația în care trebuie să votăm, să o reconfirmăm. Și asta nu în condiții de prigoană, nu între patru pereți”, a subliniat istoricul făcând referire la perioada comunistă.

„Avem libertatea de a folosi instrumentele libertății”, a adăugat Radu Preda. „Nu este un îndemn populist, dar trebuie să mergem la vot”.

Radu Preda a spus că prin participarea la Referendumul din 6-7 octombrie „vom da un semnal că România nu poate fi condusă de o elită (…) care vrea să ne impună anormalitatea”.

„Nu judecăm pe nimeni”, a subliniat teologul și istoricul Radu Preda. „Nu facem vânătoare de vrăjitoare, nu suntem împotriva celor care într-un fel sau altul au alte opțiuni, pentru că știm, empatizăm, mulți dintre ei sunt nefericiți”.

„Trebuie să ne rugăm pentru ei. N-am făcut-o prea mult în acești ani poate. Și poate de aceea s-au învrăjbit fronturile atât de tare, încât am ajuns la această situație aparent absurdă de a vota pentru lucruri normale”, a conchis Radu Preda.

Cuvântul rostit de președintele IICMER la Iași poate fi ascultat integral pe YouTube.

Radu Preda

Radu Preda este conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, profesor-invitat al Universităților din Paris, Florența, Hanovra și Viena.

Din martie 2014 este preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

A făcut studii la București (licență), Heidelberg, Paris și Roma (pregătirea doctoratului) și la Salonic (post-doctorat).

Ocupă, de asemenea, funcțiile: Director-fondator al Institutului Român de Studii Inter-ortodoxe, Inter-confesionale şi Inter-religioase (INTER), Cluj-Napoca, membru în Consiliul de Administraţie al Gesellschaft für Ostkirchenrecht, Viena, membru în Consiliul de Administraţie al European Forum of Orthodox Schools of Theology, Bruxelles.

Foto credit: Eugen Horoiu / Epoch Times România

Comentarii Facebook


Știri recente