Sfinții 40 de Mucenici, mijlocitori în fața Mântuitorului Hristos

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia au fost cinstiți sâmbătă, 9 martie, în mai multe biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. La Biserica „Sfinții 40 de Mucenici” din Iași s-au oficiat vineri seara Vecernia unită cu Litia și Acatistul, informează „Ziarul Lumina”.

Singura biserică din Iași închinată Sfinților 40 de Mucenici a îmbrăcat pe 9 martie 2013 straie de sărbătoare. Lăcașul de închinăciune, ridicat în anul 1760 de hatmanul Vasile Roset împreună cu soția sa, Safta, a devenit loc de pelerinaj încă de vineri seara când un sobor de preoți a oficiat Vecernia unită cu Litia și Acatistul Sfinților 40 de Mucenici. Credincioșii veniți să se roage la ceas de seară au adus pâine, untdelemn și vin pentru a fi binecuvântate. Ei au ascultat cu luare aminte cântările de la strană care au amintit de martiriul celor 40 de Mucenici pomeniți în fiecare an de Biserica noastră. Părintele Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iași 1, a adresat un cuvânt de învățătură în care a subliniat că ziua pomenirii celor 40 de Mucenici oferă posibilitatea oamenilor de a-și pleca genunchii în fața sfântului altar pentru ca sfinții să mijlocească în fața Mântuitorului Hristos. „Ajutorul pe care îl căutăm vine prin Sfânta Biserică. Iată că sfinții sunt cei care mijlocesc pentru noi în fața Mântuitorului Iisus Hristos. De aceea, avem acatiste și rugăciuni către sfinți. Ei sunt prezenți atunci când rostim rugăciuni către aceștia. Trebuie să aveți evlavie la Sfinții 40 de Mucenici, să citiți acatistul lor ca să mijlocească în fața Mântuitorului Hristos. Dacă citim viața sfinților, rămânem impresionați de puterea credinței lor. Sfinții se caracterizează prin două calități deosebite: statornicia în credință și puterea în rugăciune. Pentru a primi mântuirea de la Dumnezeu trebuie să avem credință puternică în Mântuitorul Hristos. De asemenea, trebuie să ne rugăm Domnului Iisus, care este viața noastră, fără de care nu putem face nimic. Noi, oamenii, trebuie să păstrăm credința adevărată așa cum au făcut sfinții, care sunt «casnicii lui Dumnezeu», după cum spune Sfântul Apostol Pavel”, a evidențiat pr. protopop Toma Gradinaciuc, care a vorbit în continuare despre modul în care cei 40 de sfinți pomeniți în calendarul Bisericii noastre pe 9 martie au primit mucenicia.

„Sfinții 40 de Mucenici să ne dea puterea de a mărturisi credința”

Părintele paroh Ioan Rusu a mulțumit părintelui protopop Toma Gradinaciuc și celorlalți părinți pentru că au slujit în ajunul hramului la Biserica „Sfinții 40 de Mucenici” din Iași, care dăinuie de peste 250 de ani. „În aceste zile ne aducem aminte de ctitorii acestui sfânt lăcaș, alături de domnitorul Ioan Teodor Callimachi, care a dăruit acest teren pentru ridicarea bisericii. Ne bucurăm că în anul 1760 mitropolitul Gavriil Callimachi, fratele domnului, a târnosit acest lăcaș de închinăciune. Nădăjduim ca după finalizarea lucrărilor de pictură, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, să sfințească acest sfânt lăcaș. Rugăm pe Sfinții 40 de Mucenici să ne dea puterea de a mărturisi credința în viața oamenilor, precum și demnitatea de creștin”, a spus pr. paroh Ioan Rusu. Sâmbătă dimineață, programul liturgic a început cu Utrenia și a continuat cu Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți.

Lucrări de reconsolidare de-a lungul anilor

Biserica „Sfinții 40 de Mucenici” din Iași a fost ridicată în anul 1760. Mai întâi, ctitorul Vasile Roset o închină Patriarhiei de Constantinopol, cu titlul de stavropighie, iar în 1867 o închină Mitropoliei Proilavei. După 27 de ani, biserica a ajuns într-o stare avansată de degradare, astfel că vistiernicul Lascarache Ruset, urmaș în ctitorie, a revendicat ctitoria părinților săi. El a obținut de la domnitorul Alexandru Ioan Ipsilanti (1786-1788) hrisovul din 30 octombrie 1787, care oferea bisericii 20 de lei pe lună (din vama domniei) pentru cheltuieli de întreținere. Construcția inițială a suferit două modificări: în 1868, când i s-au adăugat pronaosul (având cafas deasupra, pentru cor) și clopotnița, și în 1924, când i s-a adăugat pridvorul. În anul 1869 s-au realizat ample lucrări. În 1994 s-a trecut la consolidarea și renovarea interioară a lăcașului. Prin implicarea părintelui paroh Ioan Rusu, a fost obținută autorizație pentru repictarea sfântului lăcaș.

Hram la o biserică din Bârlad

În urmă cu două zile, a mai fost în sărbătoare Biserica cu hramurile „Sfântul Dimitrie” și „Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia” din centrul orașului Bârlad. Pe inscripția de deasupra ușii de la intrarea în naos a lăcașului de închinăciune este scris: „Ridicatu-s-a din snoavă acest sfânt lăcaș din bârne, în preajma anului 1600”. Numele ctitorilor s-a pierdut în negura vremurilor. Biserica, în forma existentă astăzi, a fost construită în anul 1826 pe temelie din piatră și ziduri din cărămidă. A fost sfințită la 14 mai 1835 de episcopul Meletie al Romanului. Biserica a fost renovată de mai multe ori. A fost refăcută în 1852 de către Ana și Iordache Ganea, iar între 1894-1896 a fost restaurată din nou de preotul Dumitru Botez. A fost resfințită de episcopul Silvestru Bălănescu al Hușilor. În perioada 1939-1941, sfântul lăcaș a fost repictat.

Comentarii Facebook


Știri recente