Rezultatele Proiectului catehetic „Crăciunul strămoșesc”, implementat în Eparhia Buzăului și Vrancei

În Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a fost implementat în perioada 14 noiembrie – 25 decembrie 2018 proiectul catehetic Crăciunul strămoșesc, inițiat de Sectorul Cultural-educațional, prin Biroul de catehizare, ca strategie locală integrată programului național Hristos împărtășit copiilor.

Obiectivul general al proiectului l-a constituit formarea religioasă și comunitară a copiilor și adolescenților din parohie în perioada Postului Nașterii Domnului, potrivit informațiilor furnizate de Biroul de catehizare al Eparhiei.

Activitățile din proiect au vizat cunoașterea și argumentarea semnificației religioase a marelui praznic, integrarea copiilor în comunitatea liturgică și parohială, dezvoltarea laturii social-filantropice și a creativității artistice și literare.

Participanți

Proiectul a fost implementat, conform datelor furnizate de protoierii, în 285 de parohii, rezultând un număr de aproximativ 3.499 de beneficiari, după cum urmează:

  • Protoieria Buzău I – 12 parohii (168 de beneficiari);
  • Protoieria Buzău II – 52 de parohii (814 de beneficiari);
  • Protoieria Pătârlagele – 50 de parohii (643 de beneficiari);
  • Protoieria Râmnicu Sărat – 37 de parohii (263 de beneficiari);
  • Protoieria Focșani I – 41 de parohii (566 de beneficiari);
  • Protoieria Focșani II – 11 parohii (145 de beneficiari);
  • Protoieria Panciu – 85 de parohii (880 de beneficiari).

Rezultate

Până la data limită, 9 ianuarie 2019, 196 de parohii au raportat realizarea proiectului, prin intermediul formularului online pus la dispoziție, anexând descrierii materiale foto-video.

Din analiza datelor și a materialelor foto-video transmise către Biroul de catehizare, s-a constatat că, în măsura resurselor umane și materiale de care a dispus fiecare parohie, slujirea catehetică a fost tratată cu responsabilitate și implicare de către preoți.

Copiii au arătat receptivitate și implicare față de acțiunile propuse de preotul catehet, ceea ce reprezintă un câștig pe termen lung al comunităților parohiale.

Unii dintre preoții care au desfășurat acest proiect au cooptat profesori de Religie, de alte specialități (Arte plastice, Muzică, Limba română), teologi, învățători și voluntari care au fost de un real folos în etapele și acțiunile catehetice respective.

Proiectul a fost conceput și cu o dimensiune filantropică, ceea a stimulat vizibil o participare mai mare și mai activă din partea elevilor din parohii, sensibili la problemele sociale ale semenilor lor, reușind să aducă bucurie în sufletele celor dezavantajați social, prin colindarea și ajutorarea acestora cu diferite daruri.

Foto Credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…