PS Ignatie la hramul catedralei din Iaşi: „Toți suntem chemați să fim niște Simeoni”| Liturghia a fost prezidată de IPS Teofan

În omilia rostită vineri cu prilejul hramului catedralei din Iaşi, Episcopul Ignatie al Hușilor a îndemnat să fim „Simeoni și Ane, care, prin viața noastră, să-L putem ține pe Dumnezeu în brațele noastre și să știm, să înțelegem, să pricepem, în adâncul ființei noastre, că Domnul este mântuirea, lumina, slava cea adevărată a fiecăruia dintre noi”.

Preasfinţia Sa a explicat că „nu numai Dumnezeu este Cel care se descoperă pe Sine Însuși, ci putem și noi să ne descoperim pe noi înșine, dacă ajungem oameni sfinți”.

În acest sens, ierarhul a definit sfinţenia ca fiind „împlinirea desăvârșită a tot ceea ce înseamnă omenesc din noi”. „Sfințenia înseamnă înfrumusețarea firii noastre, luminarea ei, strălucirea ei”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Ignatie.

Cinci ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi cu prilejul hramului închinat sărbătorii Întâmpinării Domnului. Hramul acesta a fost păstrat de la biserica veche din piatră zidită în perioada 1682-1695, ctitorie a Doamnei Anastasia, soţia domnitorului Gheorghe Duca, şi a fiului ei Constantin.

IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a prezidat Sfânta Liturghie, alături de care au slujit:

  • IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului,
  • PS Ignatie, Episcopul Huşilor,
  • PS Calinic Botoşăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor,
  • PS Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corurile ASCOR și ATOR – filiala Iași.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a făcut referire la semnificațiile sărbătorii și a mulțumit tuturor celor prezenți la hramul Catedralei:

„Această minunată, sfântă și adâncă zi, este zi patronală, zi de ocrotire pentru Catedrala sfintei noastre Mitropolii. Această mare sărbătoare ne aduce în fața noastră taina descoperirii omului de către Dumnezeu și taina descoperirii lui Dumnezeu de către om. Dumnezeu vine întru întâmpinarea omului, iar omul merge întru întâmpinarea lui Dumnezeu; întâlnindu-se pe cale, omul Îl descoperă pe Dumnezeu, Îl așază în adâncul inimii sale și, în acel moment, simte că viața sa are sens, simte că viața sa are plinătate, înălțime, cuprindere”.

Făcând referire la cuvintele rostite de dreptul Simeon,  «Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace», Înaltpreasfinţia Sa a afirmat că aceastea înseamnă următoarele:

„Doamne, am atins țelul vieții, Te-am întâlnit, Ți-am făcut casă, Te țin în brațele inimii mele. De acum pot să mor, adică pot să trec în cea de-a doua parte a vieții, unde voi avea parte de Tine întru toată plinătatea”.


Pe lângă hramul Întâmpinării Domnului, Catedrala mitropolitană din Iaşi mai are hramurile „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“. Hramul cel mai cunoscut al Catedralei este pe 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Piatra de temelie a actualului locaş de cult a fost aşezată în 15 aprilie 1880, iar sfinţirea catedralei a avut loc în 23 aprilie 1887, soborul de arhierei fiind condus de Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, canonizat recent de Biserica Ortodoxă Română.

Foto credit: Tudorel Rusu/doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente