PS Ambrozie: Sfântului Ioan Valahul reprezintă pentru tineri un adevărat model de curaj în faţa tentaţiilor vremii

Seminarul Teologic Teoctist Patriarhul din Giurgiu și-a cinstit în data de 12 mai 2017 ocrotitorul lor spiritual, pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul, notează site-ul oficial al Eparhiei.

Manifestările religios-culturale au debutat joi, 11 mai 2017, și s-au desfăşurat în Biserica Buna Vestire  Paraclis al tinerilor giurgiuveni. În ajunul prăznuirii sfântului, un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia.

În ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului. Din soborul slujitor au făcut parte părinţii profesori de la Seminarul Teologic din municipiu. Raspunsurile la strană au fost oferite de elevii seminarului teologic giurgiuvean.

Credincioşii prezenți la slujbă au avut ocazia să aducă cinstire unor fragment din moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și ale Sfintei Ecaterina, aduse de la Mănăstirea Sfântul Gheorghe.

În cuvântul rostit, Preasfinţitul Sa a vorbit despre viaţa Sfântului Mucenic Ioan Valahul, cel care reprezintă pentru tineri un adevărat model de curaj în faţa tentaţiilor vremii. De asemenea, ierarhul a insistat asupra exemplului de viaţă creştină pe care îl oferă Sfântul Ioan Valahul şi mai ales asupra nevoii de mărturisire pe care tinerii teologi se cuvine să o facă în această lume plină de provocări.

În continuare, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru Părintele Patriarh Teoctist, ctitorul spiritual al şcolii teologice giurgiuvene. Din data de 12 mai 2008, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, școala de teologie a primit numele Teoctist Patriarhul.

Manifestările închinate Sfântului Mucenic Ioan Valahul au continuat cu Festivalul Naţional Ritmuri de toacă, aflat la cea de-a unsprezecea ediţie. La eveniment au fost prezenți elevi seminariști de la Seminariile Teologice din Buzău, Slobozia, Constanța şi Giurgiu.

În faţa unei comisii de jurizare, care a fost prezidată de Episcopul Giurgiului, cei peste 25 de tineri şi-au arătat îndemânarea în această artă de a bate toaca. Premiile acordate au constat în cărţi, reviste, medalii, diplome, precum şi în sume de bani.

La finalul hramului, elevii Școlii de Muzică Victor Karpis din Giurgiu au susținut un concert.

Comentarii Facebook


Știri recente