Preşedintele Parlamentului Georgiei a vizitat Mănăstirea Antim

PS Varlaam şi Preşedintele Parlamentului Georgiei (1)

Preşedintele Parlamentului Georgiei a vizitat miercuri Mănăstirea Antim. Delegaţia georgiană, condusă de Irakli Kobakhidze, a fost întâmpinată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal, în jurul orei 11:00. Oficialul georgian a depus o coroană de flori la statuia Sfântului Antim Ivireanul – orginiar din Iviria – Georgia de astăzi, monument aflat în proximitatea mănăstirii.

Aşezământul monahal, ctitorie a Sfântului Antim,  a fost construit în „mahalaua popii lui Ivașco”, pe locul unei biserici de lemn, fiind sfințit în 1715. Catapeteasma din piatră, icoana Tuturor Sfinților, icoana celor patru sfinți: Alexie, Nicolae, Antim, Agata și ușa masivă de stejar de la intrarea în biserică au fost lucrate chiar de ierarhul georgian.

Preşedintele Parlamentului Georgiei, însoţit de  Episcopul Vicar Patriarhal, a vizitat lăcaşul de cult şi a adus cinstire sfintelor moaşte aflate în biserica monument istoric.

De asemenea, delegaţia georgiană a vizitat muzeul Mănăstirii Antim şi Biblioteca Sfântului Sinod. Arhim. Policarp Chiţulescu, directorul bibliotecii, a făcut o prezentare succintă a celor mai importante manuscrise, cărți și obiecte ce se păstrează în colecțiile bibliotecii sinodale. La rugămintea părintelui director, Preşedintele Parlamentului Georgiei a consemnat câteva gânduri în cartea de oaspeţi a Bibliotecii Sfântului Sinod.

În cuvântul său, Irakli Kobakhidze a evidenţiat personalitatea marcantă a Sfântului Antim Ivireanul, despre care a spus că a jucat un rol important în înfrăţirea popoarelor georgian şi român, acum 300 ani.

El a declarat că Sfântul Antim este foarte cunoscut şi apreciat în Georgia, fapt pentru care, oaspetele georgian a afirmat că eforturile depuse de el pentru înfrăţirea celor două popoare ne obligă să extindem aceste relaţii.

Apoi, oficialul de la Kutaisi a adus mulţumiri Bisericii Ortodoxe Române, Părintelui Patriarh Daniel şi Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul.

La sfârșitul vizitei, Episcopul vicar patriarhal a oferit Preşedintelui Parlamentului Georgiei daruri din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, printre care şi o icoană reprezentând pe Sfântul Antim Ivireanul.

Excelenţa Sa Nikoloz Nikolozishvili, Ambasadorul Georgiei în România, a făcut parte, de asemenea, din delegaţia georgiană.


Preşedintele Parlamentului Georgiei se află într-o vizită oficială în România. Irakli Kobakhidze s-a născut în 25 septembrie 1971 în Tibilisi. A studiat în Georgia şi Germania; în anul 2006 a obţinut titlul de doctor al Universităţii din Düsseldorf.

Se află în demnitatea de Preşedinte al Parlamentului Georgiei din 18 noiembrie 2016.

 

Foto credit: Nicolae Robert/Agenţia de ştiri Basilica

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Programul hramului dedicat Sfintei Parascheva de la Iaşi

În acest an, manifestările dedicate sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva vor avea loc, la Iași, în perioada 11-14 octombrie 2018, anunţă Doxologia. Alături de moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi aduse spre închinare și moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.…

A început deshumarea Episcopului Grigorie Leu

Arheologii de la IICCMER și instituțiile muzeale colaboratoare au început marți, 25 septembrie, acțiunea de deshumare a rămășițelor Episcopului Grigorie Leu, informează Episcopia Huşilor. Marţea aceasta au fost efectuate săpăturile până la nivelul superior al…