Preşedintele Parlamentului Georgiei a vizitat Mănăstirea Antim

PS Varlaam şi Preşedintele Parlamentului Georgiei (1)

Preşedintele Parlamentului Georgiei a vizitat miercuri Mănăstirea Antim. Delegaţia georgiană, condusă de Irakli Kobakhidze, a fost întâmpinată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal, în jurul orei 11:00. Oficialul georgian a depus o coroană de flori la statuia Sfântului Antim Ivireanul – orginiar din Iviria – Georgia de astăzi, monument aflat în proximitatea mănăstirii.

Aşezământul monahal, ctitorie a Sfântului Antim,  a fost construit în „mahalaua popii lui Ivașco”, pe locul unei biserici de lemn, fiind sfințit în 1715. Catapeteasma din piatră, icoana Tuturor Sfinților, icoana celor patru sfinți: Alexie, Nicolae, Antim, Agata și ușa masivă de stejar de la intrarea în biserică au fost lucrate chiar de ierarhul georgian.

Preşedintele Parlamentului Georgiei, însoţit de  Episcopul Vicar Patriarhal, a vizitat lăcaşul de cult şi a adus cinstire sfintelor moaşte aflate în biserica monument istoric.

De asemenea, delegaţia georgiană a vizitat muzeul Mănăstirii Antim şi Biblioteca Sfântului Sinod. Arhim. Policarp Chiţulescu, directorul bibliotecii, a făcut o prezentare succintă a celor mai importante manuscrise, cărți și obiecte ce se păstrează în colecțiile bibliotecii sinodale. La rugămintea părintelui director, Preşedintele Parlamentului Georgiei a consemnat câteva gânduri în cartea de oaspeţi a Bibliotecii Sfântului Sinod.

În cuvântul său, Irakli Kobakhidze a evidenţiat personalitatea marcantă a Sfântului Antim Ivireanul, despre care a spus că a jucat un rol important în înfrăţirea popoarelor georgian şi român, acum 300 ani.

El a declarat că Sfântul Antim este foarte cunoscut şi apreciat în Georgia, fapt pentru care, oaspetele georgian a afirmat că eforturile depuse de el pentru înfrăţirea celor două popoare ne obligă să extindem aceste relaţii.

Apoi, oficialul de la Kutaisi a adus mulţumiri Bisericii Ortodoxe Române, Părintelui Patriarh Daniel şi Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul.

La sfârșitul vizitei, Episcopul vicar patriarhal a oferit Preşedintelui Parlamentului Georgiei daruri din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, printre care şi o icoană reprezentând pe Sfântul Antim Ivireanul.

Excelenţa Sa Nikoloz Nikolozishvili, Ambasadorul Georgiei în România, a făcut parte, de asemenea, din delegaţia georgiană.


Preşedintele Parlamentului Georgiei se află într-o vizită oficială în România. Irakli Kobakhidze s-a născut în 25 septembrie 1971 în Tibilisi. A studiat în Georgia şi Germania; în anul 2006 a obţinut titlul de doctor al Universităţii din Düsseldorf.

Se află în demnitatea de Preşedinte al Parlamentului Georgiei din 18 noiembrie 2016.

 

Foto credit: Nicolae Robert/Agenţia de ştiri Basilica

Comentarii Facebook


Știri recente