Praznicul Sfintei Tatiana la Craiova

Sfânta Muceniță Tatiana Diaconița este cinstită astăzi, 12 ianuarie 2013, în Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, unde sunt adăpostite moaștele sale. Praznicul sfintei a început de ieri seară prin slujba Vecerniei unită cu Litia. A urmat tradiționala procesiune cu racla în care se află moaștele sale, ale Sfinților Serghie și Vah și ale Sfântului Ierarh Nifon, împrejurul sfântului lăcaș de închinare. Astăzi, Sfânta Liturghie este oficiată de Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, potrivit Ziarul Lumina.

Sfânta Muceniță Tatiana s-a născut în Roma veche, din părinți de neam mare, care au cunoscut și au păzit în taină credința creștină. Datorită curăției în care își ducea viața, Sfânta Muceniță Tatiana a fost așezată de biserica din Roma în rândul diaconițelor. A suferit martiriul, prin decapitare, în timpul împăratului roman Alexandru Sever (223-235), pentru că a refuzat să jertfească idolilor.

Pelerinajul moaștelor sfintei diaconițe

Moaștele sfintei au ajuns pentru prima dată în țara noastră în anul 1204, atunci când renumita familie a Asăneștilor îi aduce capul la Târnovo și apoi la Bucovăț, lângă Craiova. În anul 1393, capul sfintei este dus de la Roma la Niceea, și apoi la Biserica „Sfinții Apostoli” din Constantinopol.

După ce Constantinopolul cade sub turci (1453), în timpul domniei lui Neagoe Basarab, boierii Craiovești aduc capul Sfintei Mucenițe Tatiana, împreună cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistrița, în județul Vâlcea.

Cu prilejul sfințirii bisericii domnești din Curtea de Argeș, au fost aduse moaștele Sfintei Mucenițe Tatiana (capul) de la Mănăstirea Bistrița, alături de cele ale Sfinților Serghie și Vah.

După reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul sfintei a fost depus mai întâi la Episcopia Râmnicului și apoi adus la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dimitrie” din Craiova, unde se găsește și astăzi. Capul sfintei mucenițe a venit la Craiova, alături de moaștele Sfântului Nifon și de cele ale Sfinților Serghie și Vah, prin stăruințele mitropolitului Olteniei din acea vreme, Firmilian. Astfel, prin hotărârea Sfântului Sinod și prin rânduiala lui Dumnezeu, capul sfintei se găsește și astăzi la Catedrala mitropolitană din Craiova.

Semnificația numelui

Numele muceniței este de origine latină și derivă din numele bărbătesc Tatius, nume purtat și de un rege al sabelilor. Cu toate acestea, este un nume foarte des folosit în spațiul slavon, sfânta găsindu-se la mare cinste în Bisericile Rusă, Ucraineană și chiar Basarabeană.

În cinstea sfintei mucenițe s-au construit în Rusia numeroase mănăstiri și biserici. Sfânta Muceniță Tatiana este cinstită de Biserica Ortodoxă pe data de 12 ianuarie a fiecărui an.

Comentarii Facebook


Știri recente