Praznicul Bobotezei la Catedrala mitropolitană din Craiova

Ca în fiecare an de sărbătoarea Botezului Domnului, sute de credincioşi din toate cartierele Cetăţii Băniei au venit la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”. La ceas de aleasă sărbătoare, Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a Agheasmei Mari au fost săvârşite de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, după cum a precizat Diacon Gheorghe Cioiu.

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a vorbit celor prezenţi despre semnificaţia teologică a praznicului. „Astăzi sărbătorim arătarea lui Dumnezeu în treime lăudat, sărbătorim Botezul Domnului care este începutul şi desăvârşirea Botezului nostru. Pentru că, prin Cruce şi Înviere, Mântuitorul Iisus Hristos a adus jertfă de bună mireasmă Tatălui ceresc, atunci când S-a înălţat la ceruri, ridicându-ne şi pe noi din moarte şi stricăciune pentru a moşteni Împărăţia cerurilor. De asemenea. primim apă sfinţită, Aghiazma Mare, deoarece astăzi este ziua în care se sfinţeşte întreaga creaţie, întreaga noastră viaţă. Căci în această zi Dumnezeu deschide cerurile şi revarsă harul Său prin trimiterea Sfântului Duh care ne reaminteşte cum <<Duhul lui Dumnezeu se purta pe deasupra apelor>>(Facere 1, 2) la începutul creaţiei. Sfântul Duh care, de data aceasta, rămâne permanent în viaţa noastră, aşa cum ne asigură însuşi Mântuitorul: << Eu sunt cu voi in toate zilele, până la sfârşitul veacului>>(Matei 28, 20). Aşadar, Sfânta Aghiasmă este sfinţită prin pogorârea Sfântului Duh, aşa cum cerem la rugăciune: <<Şi acum, Atotputernice Doamne, trimite pe Prea Sfântul Tău Duh care sfinţeşte toate şi sfinţeşte apa aceasta>>. Este minunea dar şi bucuria Bisericii noastre, este iubirea negrăită a lui Dumnezeu care ne dă mărturie despre prezenţa Sa în viaţa noastră. Căci, spre deosebire de apa obişnuită, apa aceasta nu se strică. O numim Agheasma Mare şi cu ajutorul ei sfinţim tot ceea ce ne înconjoară; case, icoane, biserici. Şi ce probă mai mare ne-am dori pentru ca să ne întărim şi mai mult în credinţă decât Sfânta Aghiasmă? Este aceasta lucrarea lui Dumnezeu prin Duhul Sfânt, o certitudine că Biserica noastră este cu adevărat purtătoare de Duh Sfânt, una sfântă, sobornicească şi apostolească”, a spus IPS Irineu.

După Sfânta Liturghie, IPS Irineu, însoţit de soborul de preoţi şi diaconi, a mers în faţa catedralei chiriarhale unde, pe podiumul special amenajat, a oficiat sfinţirea Agheasmei celei Mare. Aici au fost aşezate încă de luni seara, mai multe vase cu apă curată care a fost sfinţită de IPS Părinte Mitropolit şi împărţită apoi credincioşilor prezenţi.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente