Patriarhul Daniel a ajuns în Bucovina | Mănăstirea Putna este o şcoală a evlaviei şi a culturii noastre ortodoxe, spune Preafericirea Sa

His Beatitude Patriarch Daniel at Putna Monastery 2017

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a ajuns în Bucovina. Vizita Preafericirii Sale este prilejuită de proclamarea canonizării sfinţilor putneni (detalii aici).

Delegaţia oficială a Patriarhiei Române, condusă de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, a fost întâmpinată astăzi pe aeroportul Ştefan cel Mare din Suceava, în jurul orei 12:00.

IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi PS Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, au fost prezenţi pe aeroportul sucevean pentru a ura bun venit Patriarhului României.

*RO:În așteptarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pe Aeroportul Internațional Ștefan cel Mare, Suceava. 

O postare distribuită de Basilica.ro (@basilica.ro) pe

În jurul orei 14:00, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a ajuns la Mănăstirea Putna. Patriarhul nostru a fost primit de IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, alături de care s-a aflat obştea mănăstirii condusă de părintele stareţ Melchisedec Velnic, dar şi numeroşi credincioşi îmbrăcaţi în costume populare.

După slujba de Te Deum, Chiriarhului Sucevei şi Rădăuţilor a mulţumit Preafericirii Sale pentru prezenţa Sa la acest eveniment important din inima Bucovinei.

Să vă binecuvinteze Dumnezeu cu sănătate, să vă întărească în slujirea pe care o închinaţi poporului şi Bisericii noastre pentru păstrarea unităţii în Duh, în simţire şi în faptele cele bune. Vă mulţumim!

În cuvântul său, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mulţumit pentru frumoasa primire şi a evidenţiat importanţa aşezământului monahal în cadrul istoriei spiritualităţii româneşti. Patriarhul Daniel a numit Mănăstirea Putna o şcoală pentru simţămintele româneşti.

Cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns în această sfântă şi mare mănăstire, care este o şcoală pentru unitatea neamului nostru şi o şcoală a evlaviei şi a culturii noastre ortodoxe, a evidenţiat Patriarhul României.

Aici, în frumoasa Bucovină, în mod aproape unic se întrece frumuseţea naturii cu cea a culturii, a spus Preafericirea Sa.

Nu degeaba călugării au ales pentru a folosi ca vetre de mănăstiri cele mai frumoase locuri din natură, din creaţie. Atât de mare a fost bucuria monahilor de a răspunde la frumuseţea exterioară a naturii cu frumuseţea interioară a făpturii omului înduhovnicit încât şi sfinţii au ieşit dincolo de zidurile exterioare ca Liturghia din Biserică să se continue în natură, în creaţie.

Astăzi, în jurul orei 18:00, va avea loc pomenirea Mitropolitului Iacob Putneanul și a Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan (Ultimul parastas); Slujba va fi oficiată în Paraclisul Sfinții Apostoli Petru și Pavel (ctitorie a Sfântului Ierarh Iacob).


Proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor putneni: Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, şi Cuvioşii Sila, Paisie şi Natan va avea loc mâine, după Sfânta Liturghie.

Trecerea în rândul sfinților a celor patru personalități reprezentative ale vieții bisericeşti românești din secolul al XVIII-lea a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în ședință de lucru la Reședința Patriarhală, în perioada 6-7 iunie 2016.

Foto credit: basilica.ro

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Pastorale Crăciun 2017 | PS Ignatie către părinţi: De modul cum le transmiteţi credinţa Bisericii noastre copiilor, depinde frumuseţea şi curăţia neamului nostru românesc

Episcopul Huşilor atrage atenţia în scrisoarea pastorală transmisă cu prilejul Sărbătorii Naşterii Domnului asupra provocărilor cu care se confruntă tinerii în ziua de astăzi. Părinţii au o mare responsabilitate, întrucât de modul cum le este…