Patriarhul Daniel a luat parte la Conferința dedicată Marii Uniri, organizată de Academia Română

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat marți la Conferința internațională „România şi evenimentele istorice din perioada 1914-1920. Desăvârşirea Marii Uniri şi Întregirea României”, organizată sub egida Academiei Române.

Evenimentul a avut loc la Ateneul Român şi a reunit mari istorici și oameni de cultură din Europa și din Statele Unite ale Americii.

Conferinţa a fost moderată de acad. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române.

Dintre conferenţiarii care au participat amintim pe acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, prof. Michael Metzeltin, membru titular al Academiei Austriece de Științe și membru de onoare al Academiei Române, prof. Jean-Paul Bled, Universitatea Sorbona din Paris, prof. Francesco Guida, Universitatea din Roma, prof. Hans-Christian Maner, Universitatea „Johannes Gutenberg” din Mainz, ş.a.

În prelegerea pe care a susținut-o în fața publicului, preşedintele Academiei Române a spus, potrivit Radio Trinitas, că „Unirea nu este un dat, ci este o mare înfăptuire, o construcţie, un edificiu, iar edificiile nu se lasă de izbelişte, ci se apără, se ocrotesc şi se primenesc în fiecare zi, după exemplul generaţiilor trecute”.

Preşedintele României, Excelenţa Sa Klaus Iohannis, a avut un mesaj care a fost transmis de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor.

Manifestarea culturală a reprezentat unul din evenimentele majore înscrise în Programul „Centenar” al Academiei Române și a avut drept scop abordarea științifică, din multiple perspective și cu un grad sporit de obiectivitate, a temei Întregirii României în urmă cu 100 de ani.

Prelegerile susţinute au prezentat condițiile edificării României Mari, în contextul constituirii statelor-națiune în Sud-Estul și Centrul Europei, realitățile naționale și statale înainte, în timpul și după încheierea primului Război Mondial.

Nu în ultimul rând, au fost evidenţiate rolul armatei și sacrificiul de sânge al fiecărei națiuni, precum și consecințele reconfigurării Europei.

Foto Credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…