„Ortodoxia românilor între comuniunea răsăriteană și dialogul cu Apusul” în atenția teologilor din toată lumea la Cluj

Teologi din toată lumea au participat în perioada 4-6 noiembrie 2018 la Simpozionul Internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă, intitulat „Unitate și Identitate. Ortodoxia românilor între comuniunea răsăriteană și dialogul cu Apusul”, desfășurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

La eveniment au luat parte cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, peste 120 de profesori, teologi și oameni de cultură din țară și din străinătate, informează Mitropolia Clujului pe site-ul oficial.

În partea inaugurală a simpozionului, Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a susținut prelegerea intitulată: „Ca toți să fie una”, în care a arătat dorința de a transpune, în cadrul evenimentului, starea de spirit a românilor participanți la momentul împlinirii idealului național din 1 Decembrie 1918.

În cadrul primei sesiuni de comunicări au susținut prelegeri:

  • Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii – „Dobrogea, pământ dintotdeauna românesc”;
  • Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului „Comuniunea și solidaritatea românilor cu Ortodoxia răsăriteană”;
  • Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud „Contribuția Episcopului Dionisie Erhan la realizarea unirii Basarabiei cu țara-mamă”;
  • Preasfințitul Părinte Timotei Bel, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului „Biserica mărturisitoare și Unirea de la 1 Decembrie 1918”.

În partea a doua a sesiunii simpozionului, participanții s-au împărțit pe patru secțiuni: secțiunea de Teologie, Istorico-Practice, Muzicologie și Artă Sacră.

În cadrul manifestării științifice, pe holul Facultății a fost organizată Expoziția de artă „Icoana, simbol al unității de credință românească” a profesorilor de la specializarea Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă.

Evenimentul s-a încheiat marți seară cu un Concert festiv dedicat Centenarului Marii Uniri.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

6.000 persoane la Marșul pentru Viață din Chicago

Cel puțin 6.000 persoane au participat duminică, 13 ianuarie 2019, la Marșul pentru Viață din Chicago, informează Știri pentru viață. Marșul trage anual un semnal de alarmă asupra gravității și amplorii avortului în întreaga lume.…