„Ortodoxia românilor între comuniunea răsăriteană și dialogul cu Apusul” în atenția teologilor din toată lumea la Cluj

Teologi din toată lumea au participat în perioada 4-6 noiembrie 2018 la Simpozionul Internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă, intitulat „Unitate și Identitate. Ortodoxia românilor între comuniunea răsăriteană și dialogul cu Apusul”, desfășurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

La eveniment au luat parte cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, peste 120 de profesori, teologi și oameni de cultură din țară și din străinătate, informează Mitropolia Clujului pe site-ul oficial.

În partea inaugurală a simpozionului, Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a susținut prelegerea intitulată: „Ca toți să fie una”, în care a arătat dorința de a transpune, în cadrul evenimentului, starea de spirit a românilor participanți la momentul împlinirii idealului național din 1 Decembrie 1918.

În cadrul primei sesiuni de comunicări au susținut prelegeri:

  • Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii – „Dobrogea, pământ dintotdeauna românesc”;
  • Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului „Comuniunea și solidaritatea românilor cu Ortodoxia răsăriteană”;
  • Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud „Contribuția Episcopului Dionisie Erhan la realizarea unirii Basarabiei cu țara-mamă”;
  • Preasfințitul Părinte Timotei Bel, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului „Biserica mărturisitoare și Unirea de la 1 Decembrie 1918”.

În partea a doua a sesiunii simpozionului, participanții s-au împărțit pe patru secțiuni: secțiunea de Teologie, Istorico-Practice, Muzicologie și Artă Sacră.

În cadrul manifestării științifice, pe holul Facultății a fost organizată Expoziția de artă „Icoana, simbol al unității de credință românească” a profesorilor de la specializarea Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă.

Evenimentul s-a încheiat marți seară cu un Concert festiv dedicat Centenarului Marii Uniri.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente