Italia | Conferinţă despre „Martiriu și mărturisire în temnițele comuniste”, susţinută în Ciriè

Credincioșii Parohiei Sfântul Apostol și Evanghelist Matei – Ciriè din Italia au participat duminica trecută la conferinţa susţinută de Pr. Dr. Liviu Petcu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iași. Tema prelegerii a fost Martiriu și mărturisire în temnițele comuniste, informează site-ul oficial al Eparhiei Italiei.

Evenimentul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii, în timpul căreia Pr. Liviu Petcu le-a vorbit celor prezenţi despre tinerețe și roadele pe care omul este dator să le aducă Domnului, indiferent de vârstă.

Spre seară, membrii comunităţii româneşti din Ciriè s-au adunat pentru a audia conferința despre martirii neamului românesc din perioada comunistă. În cadrul expunerii, Pr. Liviu Petcu a evidențiat, printre altele, faptul că doar prin rugăciune mărturisitorii acelei perioade au rezistat în fața chinurilor.

În prima parte a conferinței am încercat să prezint martiriul ca pe cea mai înaltă ofrandă pe care o poate aduce omul, Domnului. După cum știm, acest «botez al sângelui», după cum îl numesc Sfinții Părinți, este prezent în istoria Bisericii dintru începuturi. Apoi, am făcut o scurtă trecere prin învățăturile pe care ni le-au lăsat cei care au fost întemnițați în acele vremuri grele pentru România. Aici mă refer la vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, cu binecunoscutul său volum intitulat «Memorii», apoi părinții: Arsenie Papacioc, Cleopa Ilie, Dumitru Stăniloae, etc, a explicat părintele conferenţiar.

În concluziile prelegerii, Părintele Petcu a valorificat rolul rugăciunii în viaţa oamenilor ca fiind cea mai importantă armă împotriva necazurilor şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să fie mărturisitori în cuget și cuvânt ai Mântuitorul Hristos în tot timpul și locul.

După susținerea prezentării, a urmat o sesiune de întrebări referitoare la tema conferinței, dar și o serie de sfaturi în ceea ce privește modul de viață al creștinilor de astăzi care trăiesc în libertate.

Foto credit: episcopia-italiei.it

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Programul hramului dedicat Sfintei Parascheva de la Iaşi

În acest an, manifestările dedicate sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva vor avea loc, la Iași, în perioada 11-14 octombrie 2018, anunţă Doxologia. Alături de moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi aduse spre închinare și moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.…

A început deshumarea Episcopului Grigorie Leu

Arheologii de la IICCMER și instituțiile muzeale colaboratoare au început marți, 25 septembrie, acțiunea de deshumare a rămășițelor Episcopului Grigorie Leu, informează Episcopia Huşilor. Marţea aceasta au fost efectuate săpăturile până la nivelul superior al…