Italia | Conferinţă despre „Martiriu și mărturisire în temnițele comuniste”, susţinută în Ciriè

Credincioșii Parohiei Sfântul Apostol și Evanghelist Matei – Ciriè din Italia au participat duminica trecută la conferinţa susţinută de Pr. Dr. Liviu Petcu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iași. Tema prelegerii a fost Martiriu și mărturisire în temnițele comuniste, informează site-ul oficial al Eparhiei Italiei.

Evenimentul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii, în timpul căreia Pr. Liviu Petcu le-a vorbit celor prezenţi despre tinerețe și roadele pe care omul este dator să le aducă Domnului, indiferent de vârstă.

Spre seară, membrii comunităţii româneşti din Ciriè s-au adunat pentru a audia conferința despre martirii neamului românesc din perioada comunistă. În cadrul expunerii, Pr. Liviu Petcu a evidențiat, printre altele, faptul că doar prin rugăciune mărturisitorii acelei perioade au rezistat în fața chinurilor.

În prima parte a conferinței am încercat să prezint martiriul ca pe cea mai înaltă ofrandă pe care o poate aduce omul, Domnului. După cum știm, acest «botez al sângelui», după cum îl numesc Sfinții Părinți, este prezent în istoria Bisericii dintru începuturi. Apoi, am făcut o scurtă trecere prin învățăturile pe care ni le-au lăsat cei care au fost întemnițați în acele vremuri grele pentru România. Aici mă refer la vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, cu binecunoscutul său volum intitulat «Memorii», apoi părinții: Arsenie Papacioc, Cleopa Ilie, Dumitru Stăniloae, etc, a explicat părintele conferenţiar.

În concluziile prelegerii, Părintele Petcu a valorificat rolul rugăciunii în viaţa oamenilor ca fiind cea mai importantă armă împotriva necazurilor şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să fie mărturisitori în cuget și cuvânt ai Mântuitorul Hristos în tot timpul și locul.

După susținerea prezentării, a urmat o sesiune de întrebări referitoare la tema conferinței, dar și o serie de sfaturi în ceea ce privește modul de viață al creștinilor de astăzi care trăiesc în libertate.

Foto credit: episcopia-italiei.it

Comentarii Facebook


Știri recente