Episcopul Varlaam: Trupurile tuturor creștinilor sunt temple ale Duhului Sfânt

În omilia rostită vineri, 27 iulie, la biserica „Sfântul Gheorghe” – Capra din București,  Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a atras atenția credincioșilor că „trupurile tuturor creștinilor sunt temple ale Duhului Sfânt prin Taina Sfântului Botez”.

„Creștinii devin în mod fizic chivote în care Hristos Se lasă primit prin taina Sfintei Împărtășanii și devenim în felul acesta Hristofori sau purtători de Hristos”, a evidențiat Preasfinția Sa.

Sfânta Liturghie oficiată de Episcopul vicar patriarhal la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Capra a fost prilejuită de sărbătoarea Sfântului Pantelimon, al doilea ocrotitor al lăcașului de cult.

În cadrul predicii, ierarhul a vorbit credincioșilor despre înțelesurile pericopei evanghelice.

Preasfinția Sa a relatat că „Mântuitorul a vestit ucenicilor ostilitatea pe care o vor întâmpina în lucrarea lor misionară de răspândire a Evangheliei”.

„Ei erau convinși de adevărul cuvintelor Mântuitorului: Cine Mă va mărturisi pe Mine înaintea oamenilor și Eu îl voi mărturisi pe el înaintea Tatălui Care este în ceruri”, a subliniat ierarhul.

Vorbind apoi despre martirajul creștinilor din primele veacuri, Episcopul Varlaam a spus că „această bucurie a pătimirii pentru Hristos, care era un motiv de convertire a multora dintre păgâni, martori la aceste evenimente, venea din conștiința că nu creștinii sufereau chinurile la care erau supuși, ci Hristos Însuși suferea în trupurile lor asumându-și chinurile la care ucenicii lui erau supuși”.

Ierarhul a întărit afirmația sa prin cuvintele Sfântului Maxim Mărturisitorul:

Hristos va fi în suferință până la Sfârșitul umanității pentru că el suferă după măsura suferinței oricăruia dintre creștini.

„Orice biserică atunci când este târnosită primește în altar, fragmente din moaștele unor sfinți martiri ca semn al legăturii dintre jertfa lui Hristos și jertfele tuturor creștinilor”, a evidențiat Preasfinția Sa.

La finalul predicii, Părintele Episcop a explicat că „această practică de a ne atinge de moaștele sfinților cu convingerea că vom primi har, binecuvântare și vindecare, este veche și o aflăm în Sfânta Scriptură”.

Sfântul Luca ne spune că Mântuitorul era întotdeauna înconjurat de mari mulțimi de oameni și că toți căutau să se atingă de trupul Lui pentru că ieșea din El o putere care îi vindeca pe toți.

Credincioșii prezenți la slujbă au avut ocazia de a aduce cinstire unui fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon adus de la Paraclisului istoric al Reședinței Patriarhale.

Foto credit: Mircea Popa/ZL

Comentarii Facebook


Știri recente