Duminica Ortodoxiei la Montreal

Prima duminică din Postul Mare este numită în Biserica Ortodoxă Duminica Ortodoxiei. Este duminica în care se cinstește hotărârea celui de-al VII-lea Sinod ecumenic (787), confirmat mai apoi definitiv în 843, de a proclama public legitimitatea prezenței sfintelor icoane ale Mântuitorului, Maicii Domnului, ale sfinților, în Biserică. Pentru Biserica Ortodoxă această decizie reprezintă o expresie și o încununare a întregii învățături de credință pe care aceasta s-a străduit s-o definească în decursul mai multor secole de frământări.

Și în acest an Asociația Clerului Ortodox din Montreal, reprezentând toate comunitățile ortodoxe din diferitele jurisdicții prezente aici, au organizat tradiționala Vecernie din Duminica Ortodoxiei. Ea a reprezentat dintotdeauna un moment de comuniune, bucurie și mărturisire a credinței comune revelate pe care se întemeiază viața creștină a comunităților creștine de mai bine de două milenii.

Slujba Vecerniei a fost găzduită anul acesta în Catedrala Ucraineană Sfânta Sofia din Montreal. Invitatul de anul acesta pentru a ține un cuvânt de învățătură a fost Preasfințitul Părinte Ioan Casian de Vicina, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi, după cum ne informează romarch.org. Au luat parte mulți preoți și credincioși din toate jurisdicțiile.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Ioan Casian a subliniat importanța acestui eveniment nu numai ca moment istoric delimitat precis în timp, ci și ca realitate vie deplin asumată și trăită de către comunitățile ortodoxe din toată lumea până astăzi. S-a subliniat rolul pe care l-a jucat Întruparea și Învierea ca elemente capitale în clarificarea, definirea și stabilirea învățăturii legate de reprezentarea iconografică și cinstirea sfintelor icoane în tradiția creștină. Icoanele fac parte din actul de mărturisire al credinței creștine întemeiat pe mărturia Sfinților Apostoli.

În cadrul Vecerniei a avut loc și o procesiune cu sfintele icoane și citirea Sinodiconului Ortodoxiei. La sfârșitul slujbei, toți cei prezenți au primit binecuvântarea celor doi ierarhi închinându-se Sfintei Cruci și primind ungerea cu ulei sfințit.

Comentarii Facebook


Știri recente