Duminica a 8-a după Rusalii la Catedrala Patriarhală. PS Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sfânta Liturghie

Evanghelia de astăzi este o atenționare asupra raportării noastre la bunurile materiale. Să nu le consumăm în mod excesiv, să nu le irosim, să le tratăm ca adevărate daruri oferite de Dumnezeu pentru asigurarea vieții noastre trupești de zi cu zi, le-a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul celor prezenți la Sfânta Liturghie.

Numeroși credincioși au participat în duminica a 8-a după Rusalii la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală din București. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

Răspunsurile liturgice la Slujba Utreniei au fost oferite de Grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, iar la Sfânta Liturghie de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române.

În cuvântul rostit în data de 30 iulie 2017, ierarhul a prezentat  mai multe învățături duhovnicești ce se desprind din evanghelia citită la Sfânta Liturghie. Preasfinția Sa a evidențiat faptul că prin căutarea de către apostoli a hranei a fost evidențiată începutul lucrării sociale a Bisericii.

Apostolii cer Domnului să elibereze mulțimile pentru a merge să procure mâncare. Mântuitorul le poruncește ca această mâncare să le fie oferită de către ei. În această poruncă noi vedem începutul lucrării sociale a Bisericii. Apostolii nu au de la Hristos doar misiunea de a propovădui Evanghelia. Sigur, aceasta este cea dintâi misiune a lor. În evanghelia de astăzi El le spune că trebuie să se ocupe și de hrana fizică a celor care cred în Hristos și îl urmează, a spus ierarhul.

Continuând cuvântul său, PS Varlaam Ploieșteanul a explicat semnificația duhovnicească a prezenței copilului care avea cele cinci pâini și cei doi pești.

În mulțimea aceea se afla un copil care avea în plasa lui cinci pâini și doi pești. Lucrul acesta ne arată că atunci când vrem să oferim ceva lui Dumnezeu, sau să aducem darul nostru la altar, trebuie să ne apropiem de altar cu inima curata ca a unui copil, a evidențiat PS Varlaam Ploieșteanul.

Grija pentru firimituri, prezentată în pericopa evanghelică, este esențială și ea ne arată că atunci când bunurile materiale prisosesc în viața noastră noi nu trebuie să le risipim, să le batjocorim, fiindcă ele sunt necesare altor oameni care sunt lipsiți de aceste daruri. Lucru acesta vedem că este o realitate crudă a vremurilor noastre dintr-o puțină credință în pronia lui Dumnezeu.

La final, părintele episcop a subliniat că darurile primite de la Dumnezeu trebuie să le împărțim în mod echitabil cu cei care nu au.

Se constată faptul că în multe țări din lume cantități enorme de hrană sunt distruse întrucât stau prea mult în frigidere. Acest fapt indică o lipsă de credință în purtarea de grijă a lui Dumnezeu pentru ziua de mâine. În tot acest timp, milioane de oameni din regiuni sărace ale globului mor din lipsa hranei și a apei, a spus ierarhul.

Foto credit: Andrei Pau / Agenţia de ştiri Basilica

Comentarii Facebook


Știri recente