Bucurie pentru copiii Grădiniței Troița și elevii Școlii Sfântul Antim Ivireanul din Timișoara

Pentru copiii de la Grădinița Troița și pentru elevii Școlii „Sfântul Antim Ivireanul”, săptămâna ce a trecut a fost marcată de implicarea acestora în manifestarea „Zilele Sfântului Siluan Athonitul”, ajunsă la ediția a V-a, informează „Ziarul Lumina”.

Cu binecuvântarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, și cu purtarea de grijă a PS Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, și având ca argument cuvintele Sfântului Siluan că „orice lucru înaintea căruia nu poți face o rugăciune e bine să nu-l faci”, evenimentele organizate au fost structurate astfel încât rugăciunea să fie elementul de legătură în toate activitățile ce s-au desfășurat. Așa a avut loc și întâlnirea cu tema „Cu copiii despre părintele Sofronie – concert de cântece pentru copii și atelier de creație plastică”, susținut de corurile Grădiniței „Troița” și ale Școlii Primare „Sfântul Antim Ivireanul” la mansarda Facultății de Arte din Timișoara. Ediția din acest an a evenimentului a fost dedicată părintelui Sofronie Saharov, ucenicul Sfântului Siluan, cel care l-a făcut cunoscut prin cărțile sale pe Sfântul Siluan, unul din cei mai iubiți sfinți ai zilelor noastre. Copiii au avut bucuria de a avea în mijlocul lor pe Dumitra Daviti, cea care, timp de 20 de ani, a fost ucenica părintelui Sofronie, cea mai potrivită persoană pentru a povesti celor mici despre părintele său și a transmite copiilor o prezență vie din duhul Cuviosului Sofronie. Pe lângă discuțiile cu cei mici și atelierul de creație, a fost lansat un album muzical pentru copii „Ciuș, Ciuș, Măgăruș”, un buchet de 17 piese alese de Alina Botezatu, dirijoarea corului de copii.

Copiii au avut o mare bucurie prin participarea la manifestarea „Zilele Sfântului Siluan”, eveniment cu o frumoasă tradiție în orașul de pe Bega. „Povestea Zilelor Sfântului Siluan Athonitul a început în toamna anului 2001, când un grup de tineri studenți de la Facultatea de Teologie timișoreană l-au descoperit pe Sfântul Siluan și s-au gândit să-l vădească și altora. Așa s-a născut prima ediție, avându-l ca invitat pe Preasfințitul Siluan Marsilianul, pe atunci Episcop-vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. După 2001, a urmat o pauză de 9 ani, după care, în anul 2010, tot la îndemnul Preasfințitului Siluan, între timp devenit Episcop al românilor ortodocși din Italia, am reluat organizarea simpozionului. Am fost întrebată cine alege, din 2010 încoace, invitații. Răspunsul e simplu: Sfântul Siluan însuși! Niciodată invitații pe care ni i-am propus nu au fost și cei care au venit, ci cu totul alții, iviți în ultimul moment, aproape ca din întâmplare”, a precizat Camelia Mingasson, președinta Asociației Culturale Kratima. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Timișoarei și Asociația Culturală Kratima din Timișoara, printr-un proiect realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Comentarii Facebook


Știri recente