Bucureşti | Manifestări culturale şi religioase dedicate împlinirii a 40 ani de la demolarea Bisericii Ienii

Biserica Ienii

Zilele acestea se împlinesc 40 de ani de la demolarea Bisericii Ienii. Acest monument istoric din Capitală a fost ctitorit de jupâneasa Iana (de unde și numele bisericii) pe la 1611. În 1724 fratele Mariei Brâncoveanu, Pană Negoescu, și soția sa Safta au ridicat pe locul ei biserica de zid în stil brâncovenesc, care a rezistat până în 1977.

Pentru a marca împlinirea celor 40 de ani și pentru a readuce în memoria colectivă imaginea acestui important locaș din centrul istoric al Capitalei, Parohia Boteanu-Ienii și Parohia Sf. Nicolae – Dintr-o zi au inițiat împreună organizarea unei serii de evenimente în perioada 11-14 mai 2017.

Cele patru decenii care se împlinesc în acest an sunt un prilej de reflecție și cercetare obiectivă a adevărului istoric despre acest trist eveniment petrecut în plin regim comunist. Evenimentul este realizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și se bucură de susținerea Secretariatului de Stat pentru Culte și a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Demersul celor două parohii se înscrie și în tematica „Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”, pentru că scoate în evidență una din marile suferințe ale Bisericii Ortodoxe Române – ale slujitorilor și credincioșilor ei: demolarea sfintelor locașuri.

Prilejul pentru demolarea acestei biserici a fost devastatorul cutremur din 4 martie 1977.

Biserica Ienii a rezistat cutremurului fără nicio avariere, totuși ea a fost demolată până la sfârșitul lunii aprilie 1977. Acestui demers i s-au opus atunci membrii Comisiei Centrale de Stat a Patrimoniului Cultural Național, numeroși specialiști și iubitori de istorie și artă, clerici și credincioși. Etapele demolării rapide a bisericii au fost surprinse în fotografii impresionante de Radu Ștefănescu, pe atunci student la Institutul de Arhitectură.

Programul general al evenimentului „Biserica Ienii – 40 de ani de la demolare” este următorul:

JOI 11 MAI

ora 19 – Biserica Parohiei Boteanu–Ienii: Seară de evocări și mărturii despre Biserica Ienii. Vor lua cuvântul: prof. univ. Adrian Cioroianu și alți invitați ai parohiei. În debutul prezentărilor va avea loc și un scurt Concert de muzică sacră al Corului Accoustic, condus de Daniel Jinga. 

VINERI 12 MAI

ora 19:00 – Biserica Parohiei Sf. Nicolae – Dintr-o zi: Seară de mărturii despre Biserica Ienii și despre relațiile acesteia cu diversele personalități bisericești și culturale de la sfârșitului secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea; invitat: prof. univ. Dan. Mohanu. În deschidere un concert de muzică psaltică al Corului Tronos, condus de protopsalt Arhidiacon Mihail Bucă.

SÂMBĂTĂ 13 MAI

ora 16:00, Biserica Parohiei Boteanu-Ienii: Vecernia mare și Litia;

ora 18:00, foaierul Bibliotecii Centrale Universitare Carol I: Vernisaj expoziției de fotografie „Ultimele zile ale Bisericii Ienii. Autor: arh. Radu Ștefănescu. Intrarea se face pe bază de invitație;

ora 18.30 – Aula Bibliotecii: Sesiune de comunicări despre demolarea Bisericii Ienii. Vor vorbi: Preot dr. Costel Habelea, paroh al Bisericii Boteanu-Ienii; Pr. dr. Florin Șerbănescu, consilier patriarhal; Victor Opaschi, secretar de stat; acad. dr. Răzvan Theodorescu. Accesul se face pe bază de invitație.

DUMINICĂ 14 MAI

ora 09:30 – Sfânta Liturghie Arhierească în Biserica Parohiei Boteanu-Ienii;

ora 12:00 – Procesiune spre locul unde s-a aflat Biserica Ienii:

  • Traseul cu pornire de la Biserica Boteanu-Ienii: Str. Boteanu – Str. C.A. Rosetti – Bdul Nicolae Bălcescu (pe trotuar) – Blocul Dunărea (zona Universitate);
  • Traseul cu pornire de la Biserica Nicolae – Dintr-o zi: Str. Academiei – Str. Biserica Enei – Blocul Dunărea.

ora 12:30 – Slujbă de pomenire și dezvelirea unei plăci comemorative;

ora 18:00 – foaierul Ateneului Român: Expoziția de fotografie „Ultimele zile ale Bisericii Ienii”, semnată de arh. Radu Ștefănescu. Accesul se face pe bază de invitație;

ora 19:00 – Sala mare a Ateneului Român: Concert vocal-simfonic „Requiem Aeternam”, susținut de Orchestra Metropolitană București, de Corul Accoustic, de Corul de copii Bravissimo, condus de Elena Radu și de soliștii: Ruxandra Urdăreanu-Habelea (soprană), Maria Jinga (mezzosoprană), Ionuț Popescu (tenor), Iustinian Zetea (bas), sub bagheta maestrului Daniel Jinga. Accesul se face pe bază de invitație.

Foto credit: Radu Ştefănescu

Comentarii Facebook


Știri recente