Arhiepiscopul Albaniei a primit cea mai înaltă distincție a Universității Aristotel din Tesalonic

Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Albaniei, a primit cea mai înaltă distincție onorifică a Universității Aristotel din Tesalonic (UAT) în cadrul unei ceremonii care a avut loc joi, 18 octombrie.

Aristotelul de Aur

Medalia „Aristotelul de aur” a fost înmânată de rectorul UAT, Prof. Periklis Mitkas, care a spus despre Primatul Bisericii Albaneze că „este vorba despre un om deosebit. Un cleric, profesor, misionar”.

Rectorul Mitakis a făcut referire la „lucrarea titanică de reînviere și reorganizare de la zero a Bisericii Ortodoxe Autocefale a Albaniei” precum și la „eforturile sale neîncetate pentru drepturile omului, egalitatea socială, pentru primirea tuturor fără diferențieri de rasă sau religie și, în general, la întreaga sa lucrare și atitudine a vieții sale”.

Medalia Aristotelul de Aur – cea mai înaltă distincție a Universității Aristotel din Tesalonic. Foto: Facebook

Pluralismul religios și coexistența pașnică

Cu ocazia ceremoniei de decernare a Medaliei de aur care a avut loc în Sala de Ceremonii a Universității Aristotel din Tesalonic, Arhiepiscopul Albaniei a susținut un discurs intitulat „Pluralismul religios și coexistența pașnică: anumite remarci”.

„Cultivarea unei conștiințe religioase sănătoase reprezintă cea mai stabilă temelie a coexistenței pașnice,” a spus Arhiepiscopul Anastasie în cuvântul său.

„Suntem chemați să condamnăm orice formă de violență, subliniind datoria tuturor oamenilor de a respecta libertatea religioasă a semenilor lor.”

Violența în numele religiei încalcă esența religiei

„În ultimele secole, nu încetez să subliniez cu diferite ocazii sub forma unor sloganuri că: Violența în numele religiei încalcă esența religiei.”

„Și orice crimă în numele religiei este crimă împotriva religiei însăși. Nimeni nu poate utiliza uleiul religiei pentru a înteți flacăra conflictelor.”

„Religia este un dar dumnezeiesc, oferit pentru a mângâia inimile, pentru a vindeca rănile și pentru a aduce oameni și popoare mai aproape”.

Arhiepiscopul Anastasie a vorbit despre pluralismul religios și coexistența pașnică. Foto: UAT / Facebook

Pacea și dreptatea

Făcând referire la legătura dintre pace și dreptate, Arhiepiscopul a notat că „o lume nedreaptă nu poate fi pașnică”.

„Adevărul și dreptatea asigură relația noastră esențială cu Dumnezeu, precum și cu semenii noștri”.

„În secolul nostru, pacea și dreptatea au dobândit un alt sinonim: dezvoltarea”.

„Sărăcia rămâne cel mai urât tip de violență. Atunci când oamenii sunt privați de cele mai elementare mijloace de supraviețuire, nu este ciudat să se întoarcă spre alte direcții și să adopte credințe religioase extreme pentru a realiza o societate dreaptă”.

„În cele din urmă, sunt încrezător că opusul păcii nu este războiul, ci egocentrismul individualist, colectiv, etnic și rasial”, a spus Arhiepiscopul Anastasie în încheierea discursului de joi.

Arhiepiscopul Anastasie al Albaniei

Preafericitul Părinte Anastasie Yannoulatos, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al întregii Albanii, este profesor onorific al Universității Naționale și Kapodistriene din Atena, membru onorific al Academiei din Atena și președinte al Consiliului Mondial al Bisericilor.

De asemenea, este doctor honoris causa a 27 de instituții academice din Grecia, SUA, România, Cipru, Georgia, Albania și Italia.

Foto: Universitatea Aristotel / Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente