7.000 persoane la sfințirea Catedralei din Mănăștur dedicată eroilor din ‘89. Parohul a primit Crucea patriarhală

Peste 7.000 persoane au participat duminică la sfințirea Bisericii „Sf. Ap. Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, lăcaș dedicat eroilor din ’89, cunoscut și sub numele de „Catedrala din Mănăștur”.

Slujba de sfințire și apoi Sf. Liturghie au fost oficiate de Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului împreună cu Episcopul vicar Vasile Someșanul și cu un sobor format din peste 60 clerici.

La final, preotul paroh Vasile Raus a primit distincția Crucea Patriarhală, informează Mitropolia Clujului pe site-ul oficial.

„Recunoștință”

După citirea textului evanghelic duminical ce prezintă Pilda celor zece leproși, Părintele Mitropolit a rostit o omilie intitulată „Recunoștință”.

În predică ierarhul a evidențiat că „omul nu are nimic al său” pentru că toate vin de la Dumnezeu. De aceea, IPS Andrei a spus că recunoștința noastră ar trebui să se îndrepte în trei direcții:

„Întâi către Dumnezeu, apoi către părinți și către dascăli, iar mai apoi către toți semenii noștri pentru că de unii singuri nu am putea face mare lucru și multe din cele ce avem li se datorează lor”.

IPS Andrei în Catedrala din Mănăștur. ©Mitropolia Clujului

Părintele Mitropolit a subliniat că „recunoștința e o mare virtute” și a constatat că „și astăzi, ca și atunci, cred că e cam același procentul: cam 10% dintre oameni sunt recunoscători atunci când le faci bine”.

Crucea Patriarhală pentru Pr. Vasile Raus

La finalul Sfintei Liturghii, parohul bisericii, părintele Vasile Raus a mulțumit ierarhilor și celorlalți invitați pentru participarea la eveniment, dar și credincioșilor pentru sprijinul oferit în ridicarea lăcașului de cult din 1990 până în prezent.

Pr. Vasile Raus primind Crucea Patriarhală de la IPS Andrei. ©Mitropolia Clujului

Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a acordat mai multe distincții și diplome.

Astfel, pr. paroh Vasile Raus a primit Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, preotul slujitor Vasile Bancoș a primit Crucea Arhiepiscopală, iar ceilalți doi preoți slujitori: pr. Nicolae Maja și pr. Radu Onac au fost ridicați la rangul de iconom stavrofor.

De asemenea, diaconii parohiei: Diac. Andrei Stoian și Diac. Daniel Buruian au fost ridicați la rangul de arhidiacon.

În același context, Președintele Consiliului Județean și Primarul municipiului Cluj, dar și alte persoane au primit Ordinul Centenar „Mihai Vodă”.

Numeroși binefăcători care s-au implicat în zidirea Catedralei din Mănăștur, au primit distincții și diplome de aleasă cinstire, iar arhitectul bisericii, domnul Radu Spânu, a primit Ordinul „Sfinții Martirii Năsăudeni”.

Catedrala din Mănăștur

Istoricul parohiei coboară până în anii 1920, când slujbele pentru românii din Mănăștur se oficiau la biserica Calvaria, situație care a durat până la evenimentele din 1989.

Catedrala din Mănăștur. ©Mitropolia Clujului

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în data de 6 mai 1990 de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu, prin implicarea directă a preotului paroh Vasile Raus.

Proiectul bisericii i se datorează arhitectului Radu Spânu, purtând marca arhitecturii Catedralei Mitropolitane din Cluj, împrumutând, totodată, și unele detalii arhitecturale ale Catedralei „Sfântul Petru” din Roma.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente