Ziua Unirii Principatelor Române sărbătorită la Cluj

Mitropolitul Clujului a participat la manifestările organizate la Cluj-Napoca cu ocazia sărbătoririi a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române. Dimineața, de la ora 8, ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din municipiu, informează radiorenasterea.ro

Mai apoi de la ora 10 ierarhul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit o slujbă religioasă în fața statuii lui Alexandru Ioan Cuza. La finalul slujbei, Mitropolitul Andrei a vorbit despre unitatea în credință și dragostea creștinească: „Înainte de patima Sa, Domnul Hristos, adresându-Se lui Dumnezeu Tatăl Îi cerea ca cei care vor crede în El să fie cu toții una, așa cum El și Tatăl una sunt. Iar Sfântul Apostol Pavel, observând că există și dezbinări și neînțelegeri, și vrajbă și ură, a spus în capitolul 4 al Epistolei către Romani un cuvânt care rămâne valabil până azi: Străduiți-vă să păstrați unitatea duhului în unitatea păcii. Dumnezeu să dea binecuvântarea Sa României și întregului popor!”.

La rândul său, prefectul județului Cluj, Gheorghe Vuscan a arătat importanța zilei de azi și i-a îndemnat pe clujeni la generozitate și respect față de cei care acum un secol și jumătate au pus bazele României moderne. Momentul a fost precedat de un ceremonial militar și de depunerea de jerbe și coroane de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din fața Prefecturii Cluj. Au participat la eveniment autorități locale și județene, reprezentanți ai diferitelor instituții publice și ONG-uri, precum și simpli cetățeni. Manifestările au continuat după-amiaza, în Piața Unirii, cu un spectacol aniversar susținut de diverse ansambluri folclorice și artiști de muzică populară. Unirea Principatelor Române a fost marcată și la Bistrița, unde autoritățile locale au organizat în Piața Unirii o serie de manifestări ce au cuprins un ceremonial militar, o slujbă religioasă și un spectacol artistic. Slujba religioasă a fost oficiată de la ora 11 de un sobor de preoți din care a făcut parte protopopul de Bistrița, pr. Alexandru Vidican.

La final au fost depuse coroane și jerbe de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din partea autorităților locale. Manifestările organizate la Bistrița cu ocazia sărbătoririi zilei Unirii Principatelor Române s-au încheiat cu un program artistic oferit de Centrul Cultural Municipal.

Comentarii Facebook


Știri recente