Ziua Românității Balcanice este serbată în data de 10 mai

Prin Legea nr. 156/7 iunie 2021 a fost instituită Ziua Românității Balcanice, o sărbătoarea națională care amintește de recunoașterea oficială a românilor din Balcani de către Imperiul Otoman în anul 1905.

Textul legii prevede că această zi „poate fi marcată de către autoritățile administrației publice centrale și locale și de celelalte instituții ale statului, de către societatea civilă și persoane fizice și juridice de drept public ori privat, precum și de către reprezentanțele României în străinătate, prin organizarea și/sau participarea, în țară sau peste hotare, la programe și manifestări sociale, educative, cultural artistice, științifice etc. dedicate acestei sărbători”.

Data de 10 mai a rămas în istorie ca ziua în care Sultanul Abdul Hamid al II-lea a emis la Constantinopol (Istanbul) un decret prin care românii din Imperiul Otoman erau recunoscuți ca minoritate națională.

Imperiul cuprindea la acea vreme o bună parte a Peninsulei Balcanice. Prin această recunoaștere oficială, România înregistra un succes diplomatic în favoarea conaționalilor noștri de la sud de Dunăre, vorbitori a două dialecte istorice ale limbii române: megleno-româna și aromâna.

Megleno-românii și aromânii primeau drepturi depline în planul administrației locale, dar și în domeniul educației în limba maternă și al organizării bisericești.

Succesul diplomatic al României s-a datorat Ambasadorului României la Constantinopol, Alexandru Emanoil Lahovary, și colaboratorului său, Gheorghe Derussi.

De atunci și până în 1948, România a susținut exemplar școlile, bisericile și publicațiile în limba aromână și megleno-română din Balcani.

În anul 2023, pentru marcarea acestei zile, la Palatul Parlamentului a avut loc simpozionul „Situaţia românilor (aromânilor/meglenoromânilor) din Balcani, o problemă nerezolvată”, eveniment organizat sub patronajul preşedintelui Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, de Centrul Român de Studii şi Strategii. Cu prilejul acestui eveniment, au fost lansate două volume dedicate situaţiei românilor din Peninsula Balcanică, conform Agerpres.

Mai multe informații și fotografii puteți găsi aici!

Foto credit: Frații Manakia via Proiectavdela.ro


Știri recente

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…