Ziua Românilor de Pretutindeni în Serbia, Ucraina, Albania

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost organizată sâmbătă și duminică în comunități românești din Serbia, Ucraina și Albania de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH).

Serbia

Satu Nou – Voievodina

În localitatea Satu Nou din regiunea Voievodina Ziua Românilor de Pretutindeni a fost serbată sâmbătă seara, 25 mai 2019, printr-o dezbatere și un spectacol muzical la Școala Generală ,,Zarko Zrenjanin”.

Ziua Românilor de Pretutindeni în Satu Nou. ©IEH

Negotin – Timocul Sârbesc

Românii din Negotin au serbat Ziua Românilor de Pretutindeni în biserica din oraș care și-a cinstit ocrotitorul în ultima duminică din mai, pe „Sfântul Ioan Valahul”, potrivit calendarului iulian nerevizuit.

Ziua Românilor de Pretutindeni în Negotin. ©IEH

După slujbă a urmat un program susținut de artiști din România și zona Văii Timocului.

Ucraina

Cernăuți – Transcarpatia

O conferință referitoare la viața românilor din Cernăuți, dar și a celor din Transcarpatia, a marcat această sărbătoare duminică, 26 mai 2019, la Cernăuți.

Ziua Românilor de Pretutindeni în Cernăuți. ©IEH

Ziua Românilor de Pretutindeni la Cernăuți s-a încheiat cu un program artistic românesc, susținut în mare parte de copii și tineri.

Ismail

Românii din Sudul Basarabiei, Ucraina, l-au comemorat la Ismail pe Mareșalul Alexandru Averescu.

Ziua Românilor de Pretutindeni la Ismail. ©IEH

A avut loc o depunere de coroane la placa memorială a acestuia din satul Babele, raionul Ismail, după care a urmat, la Centrul de Informare al României de la Ismail, conferința „Mari personalități române din Basarabia istorică”.

Albania

Corcea

Comunitatea românilor din Corcea a serbat Ziua Românilor de Pretutindeni, la fel ca cea din Negotin, în biserică. Aceștia au participat duminică la Sfânta Liturghie în Biserica Aromână „Sfântul Sotir” (sau Schimbarea la Față).

Ziua Românilor de Pretutindeni la Corcea. ©IEH

După slujbă a urmat o conferință despre istoria aromânilor din regiune care s-a încheiat cu un cocktail.

Acțiunile organizate de IEH, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni au avut scopul de a contribui la promovarea şi păstrarea identităţii naţionale româneşti prin spiritualitate, cultură şi limbă.

Foto credit: BucPress

Comentarii Facebook


Știri recente