Ziua Recoltei la Parohia Brâncuşi

Parohia Brâncuși din Capitală a organizat „Ziua Recoltei” duminică, după Sfânta Liturghie. Evenimentul a inclus un spectacol de muzică populară și degustare de produse tradiționale specifice toamnei.

Credincioşii parohiei au asistat la un spectacol de muzică populară susţinut de doi copii din cadrul Atelierelor Brâncuşi, împreună cu Grupul vocal folcloric „Flori de Garofiţă”, coordonat de prof. Cătălina Ţigău – Chiţimia.

„Sara Elena Iancu şi Natalia Luca sunt două fete binecuvântate de Dumnezeu cu voci extraordinare. Ne bucurăm în fiecare duminică de prezenţa lor la Atelierele Brâncuşi şi le felicităm pentru implicarea lor în misiunea Bisericii. De asemenea, mulţumim grupului vocal ‹Flori de Garofiţă› pentru că au acceptat invitaţia noastră, dar şi pentru că ne-au bucurat inimile prin frumoasele cântece populare pe care le-au interpretat”, a declarat Preotul paroh Costel Burlacu.

„Ziua Recoltei ajută comunitatea să nu uite tradiţiile strămoşeşti şi să dezvolte legături între generaţii”, a precizat preotul paroh.

„Fără tradiţii ne stingem uşor, dar sigur. Este şi de datoria noastră de a conserva patrimoniul imaterial al neamului românesc. Este important pentru aceşti copii să  nu uite tradiţiile populare, să poarte cu demnitate portul popular şi să se conecteze cu bunicii lor, să facă activităţi împreună”, a spus Preotul Costel Burlacu.

Cei care au participat la eveniment au gustat din plăcinte tradiţionale gătite cu multă dragoste de „două sau trei generaţii”.

„În contextul anului omagial al vârstnicilor, bunicii şi nepoţii lor (din cadrul parohiei) au plămădit plăcinte de toate felurile pentru ‹Ziua Recoltei›”, a declarat Pr. Costin Dinu care a evidenţiat că activitatea a avut şi scop umanitar.

„Donaţiile oferite de cei care au participat la eveniment vor fi direcţionate către Atelierul Brâncuşi, deoarece copiii, dimpreună cu voluntarii noştri, au foarte multe activităţi în desfăşurare şi au nevoie şi de susţinere financiară”.

Evenimentul a fost organizat la iniţiativa voluntarelor Mihaela Ghiţulescu şi Ruxandra Ion. Parohia a pus la dispoziţia credincioşilor prezenţi sarmale, struguri şi must.

La finalul slujbei, a avut loc sfinţirea noului chivot al parohiei, realizat din argint masiv la Atelierele Patriarhiei Române. Chivotul este o copie fidelă a lăcaşului de cult ocrotit de Maica Domnului şi Sfântul Ioan Rusul.


Parohia Brâncuși, situată în Aleea Pasărea de Aur nr. 25, a fost înființată în anul 2008 și a desfășurat de-a lungul timpului diverse proiecte sociale și culturale. Printre acestea se numără Crosul Bucuriei, o competiție sportivă dedicată copiilor și tinerilor din parohie, Serile Culturale Brâncuși, care au inclus seri de teatru și muzică, precum și Workshop-ul de Comunicare Eclezială, ateliere de jurnalism și comunicare susținute de jurnaliști din presa laică și religioasă. Biserica parohială a fost sfințită în anul 2021 de Patriarhul României

În prezent, Parohia Brâncuși găzduiește un centru educațional în parteneriat cu World Vision România, numit Happy Bubble Brâncuși, dedicat copiilor refugiați din Ucraina. Acest centru oferă zilnic servicii socio-educaționale, consiliere pentru gestionarea traumelor, cursuri de limba română și activități adecvate vârstei, în scopul dezvoltării armonioase și incluziunii sociale.

Vezi mai multe fotografii în Galeria foto!

Foto credit: Basilcia.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente