Ziua Portului Popular, la Gura Râului

La Gura Râului, are loc duminică sărbătoarea „Ziua Portului Popular”, ziua în care toată lumea, pornind de la săteni, până la oaspeți și turiști, sunt așteptați să poarte costum tradițional românesc, informează Ziarul Lumina.

De dimineață, oamenii vor merge la biserică, pentru a participa la Sfânta Liturghie, îmbrăcați în haine românești, iar după încheierea serviciului religios, în jurul orei 12:00, vor asista la un spectacol de cântece și dansuri populare susținut de Formația „Bujorul de munte” din Gura Râului, Corul de copii „Concertino” al Școlii generale „Aurel Decei”, Formația de fluierași din Gura Râului, iar într-un recital special vor evolua taragotistul Adrian Neamțu și interpreta Alina Bîcă, soliști ai Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”. După ora 13.30, manifestarea va continua în „pavilon”, locul unde gurenii obișnuiau să țină jocul duminical încă din secolul al XIX-lea. Aici, localnicii vor încinge jocuri precum învârtite, hațegane, jiene etc.

„Ziua Portului Popular” de la Gura Râului a fost inițiată în anul 2008 din dorința de a marca importanța păstrării costumului popular și de a reînvia tradiția jocului duminical în mijlocul comunei. Evenimentul este organizat de Consiliul Local și Primăria Gura Râului, parohiile Ortodoxe „Sfânta Paraschiva” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Școala „Aurel Decei” din localitate, Ocolul Silvic Gura Râului, Asociația Tradiții, iar Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” este co-organizator, conform comunicatului de presă transmis de Consiliul Județean Sibiu.

Comentarii Facebook


Știri recente