Ziua porților deschise la centrul de tineret Reșița Montană

Ziua de vineri, 4 octombrie, a fost una specială pentru membrii Centrului de Tineret Reșița Montană al Episcopiei Caransebeșului, informează „Ziarul Lumina”.

Astfel, sediul centrului, situat în incinta Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul de pe Bârzava, a găzduit un eveniment care a reunit tinerii și copiii care frecventează activitățile centrului, alături de părinții lor, coordonatorii și voluntarii care se îngrijesc de bunul mers al centrului.

Întâlnirea a avut un dublu rol, constituindu-se, în primul rând, într-un bun prilej de a prezenta părinților copiilor realizările centrului de la începutul anului, dar și de a-i sensibiliza spre o colaborare și mai strânsă cu Biserica în lucrarea misionară cu generația de mâine. Evenimentul a debutat cu o prezentare a concluziilor studiului sociologic pilot „Împreună pentru copiii noștri”, realizat de Departamentul de tineret al Episcopiei Caransebeșului. Analiza rezultatelor studiului a fost prezentată de părintele Mihai Ciucur, inspector pentru activitățile cu tinerii al Episcopiei Caransebeșului, care a fost și moderatorul întâlnirii. Având ca punct de plecare rezultatele destul de îngrijorătoare în legătură cu tinerii noștri, evindențiate de proiectul sociologic, reprezentantul centrului eparhial a subliniat necesitatea unei atitudini concrete și vizibile a Bisericii în raport cu realitățile prezentului. Această nevoie s-a concretizat la Reșița prin înființarea Centrului de Tineret Reșița Montană, care și-a deschis porțile la începutul anului, într-un spațiu pus la dispoziție de Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul muncitoresc al orașului.

Cei prezenți au vizionat un material de prezentare a centrului de tineret, cu toate activitățile desfășurate de la înființarea sa. Pentru copii a fost un bun prilej de a rememora momentele frumoase petrecute împreună pe parcursul acestui an, iar pentru părinți o ocazie de a cunoaște mai în detaliu activitățile la care au participat copiii lor. Din bogatul șir de activități derulate în centru, s-au evidențiat de departe cele două tabere de care au beneficiat în mod gratuit copiii: „Credință și istorie pentru toți” din luna mai și școala de vară „Credința altfel” din luna iulie, de la Băile Herculane. Au fost momentele care au trezit cele mai frumoase amintiri și care au legat cei mai mult membrii centrului, fiind, totodată, un catalizator în activitatea misionară de a-i atrage pe copii în sânul Bisericii. Au fost rememorate, de asemenea, participările membrilor centrului la „Zilele Reșiței” din luna iunie, dar și spectacolele artistice: „Flori din Grădina Maicii Domnului” (25 martie), „Părinți și copii de ieri și de azi” (7 iunie) sau „Bănățeni de ieri și de azi” (17 august), care s-au constituit în tot atâtea momente în care copiii au dat dovadă de unitate, dragoste pentru tradiții și pentru credința strămoșească. Au fost, de asemenea, trecute în revistă, cu ajutorul prezentării multimedia, atelierele artistice la care au luat parte în tot acest timp: icoane din semințe, ornamente realizate prin tehica quilling, mărțișoare, icoane realizate prin tehnica decupajului sau cursul de dans de societate.

La finalul prezentării video, părintele Mihai Ciucur le-a vorbit participanților despre necesitatea continuării proiectelor începute, pentru ca scopul final – acela de a-i avea pe acești tineri în Biserică – să fie atins. În mod firesc, cei prezenți au făcut cunoștință cu echipa coordonată de prof. Georgiana Ciucur, din care fac parte cadre didactice, voluntari, dar și preoții Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” – Reșița Montană. Fiecare a adresat un gând, un îndemn sau o părere copiilor și părinților lor, toate ideile convergând spre împreuna-lucrare pentru binele tinerei generații.

În cea de-a doua parte a întâlnirii, părinții au avut ocazia să adreseze întrebări, dar să ofere și sugestii pentru îmbunătățirea activităților din centru. Cu acest prilej, părinți și coordonatori deopotrivă au creionat viitoarele activități ale centrului. O primă noutate în acest sens o constituie oferirea de meditații gratuite de limba engleză, dar și participarea la un spectacol organizat în scopuri caritabile la Oravița. La final a fost vernisată expoziția cu lucrările realizate de către copii în atelierele artistice: icoane, sculpturi în lemn, decorațiuni din hârtie și altele.

Comentarii Facebook


Știri recente