Ziua Națională a Învățătorului: De ce o serbăm în 5 iunie și care sunt zilele internaționale dedicate educației

Ziua Învățătorului (5 iunie) a fost instituită de Parlamentul României în 2007 cu scopul de a oferi recunoaștere celor care formează copiii de la cele mai fragede vârste. Data a fost aleasă în semn de omagiu pentru Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului în limba română.

Gheorghe Lazăr a fost cel de-al cincilea copil al țăranilor Gheorghe și Maria Lăzăroae din Avrig, județul Sibiu, unde își doarme somnul de veci, înmormântat în curtea bisericii ortodoxe din imediata vecinătate a casei natale.

A studiat la Cluj și Viena, în 1812 a devenit profesor la Seminarul Episcopiei Ortodoxe din Sibiu, iar în 1814 a devenit arhidiacon. În 1816 s-a stabilit la București.

El a fost promotorul ideii de înființare a unei școli românești la cel mai înalt nivel științific posibil pe atunci, într-o vreme în care învățământul era doar în limba greacă.

Școala de la Sfântul Sava a fost înființată în 1818, ca răspuns la cererea adresată domnitorului Ioan Caragea de către mitropolitul Nectarie și boierii-efori, sub influența și la îndemnul lui Gheorghe Lazăr.

Cursurile pe care le-a ținut în limba română au produs o impresie puternică. El a tradus și a scris cărți în limba română și le-a predat elevilor științe matematice și ale filozofiei în limba română.

În timpul Revoluției din 1821, Gheorghe Lazăr și elevii lui au trecut de partea lui Tudor Vladimirescu, ajutând la fortificarea taberei de la Cotroceni.

România celebrează și Ziua Profesorilor și Ziua Internațională a Educației (marcate în data de 5 octombrie).

Foto credit: Freepik.com

Comentarii Facebook


Știri recente