Ziua Muntelui la Mărișel comemorează eroii moților și promovează cultura tradițională din Munții Apuseni

Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, autoritățile și asociațiile culturale locale organizează sâmbătă și duminică „Ziua Muntelui” la Mărișel, în județul Cluj. Evenimentul omagiază eroii locali și promovează meșterii populari, cultura tradițională, turismul, agricultura și produsele culinare din Munții Apuseni.

Sâmbătă dimineață a început târgul de produse tradiționale ale moților (artizanat, plăcinte, balmoș, miere, preparate din fructe de pădure și din lapte). În paralel, pe parcursul zilei, are loc o – expoziție de animale și un concurs de frumusețe: bovine, cabaline și ovine.

Duminică, de la ora 13:00, va fi oficiată o slujbă de pomenire a eroilor din Mărișel, urmată de evocări și discursuri.

De la ora 15:00 vor avea loc un spectacol folcloric și prezentarea filmului documentar etnografic „Claca la cosit”, realizat în această vară la Mărișel de echipa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, cu sprijinul membrilor Grupului tradițional „Mărișana”.

Asociațiile culturale „Pelaghia Roșu” și „Mărișana” au contribuit și ele la succesul Zilei Muntelui la Mărișel. Evenimentul este anul acesta la a cincea ediție.

Foto credit: Facebook / Tradiții Clujene

Comentarii Facebook


Știri recente