Ziua mondială pentru asistență umanitară

Ziua mondială pentru asistență umanitară sau Ziua mondială umanitară este marcată în data de 19 august începând cu anul 2009. Această zi a fost stabilită de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2008.

În această zi, este adus un omagiu tuturor persoanelor afectate de crizele umanitare și celor care și-au pierdut viața desfășurând servicii umanitare. Este o zi dedicată spiritului care inspiră munca umanitară din întreaga lume.

Biserica a fost mereu alături de cei încercați, a sprijinit și a purtat campanii umanitare, urmând învățăturii dumnezeiești a Mântuitorului: Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul. (Ioan 13:34).


Îndemn stăruitor la donare de sânge


Campania din acest an a ONU și a partenerilor săi este orientată spre stimularea bunăvoinței la nivel mondial, pentru a încuraja desfășurarea acțiunilor umanitare atât de necesare în zonele de conflict armat, în regiunile afectate de diverse fenomene naturale extreme sau de evoluția unor epidemii, notează www.un.org, citat de Agerpres.

În acest an, peste 100 milioane de persoane au nevoie de asistență umanitară. Numărul celor afectați de conflicte a atins un nivel record de la Al Doilea Război Mondial, în timp ce numărul celor afectați de dezastre naturale a rămas destul de mare, se menționează în mesajul Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon.


Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei alături de victimele atacului din Barcelona. A fost lansat un îndemn la donare de sânge


Asistenții umanitari se străduiesc să salveze și să ofere sprijin pentru reabilitarea pe termen lung a comunităților afectate de dezastre naturale, sau de războaie, indiferent unde se află în lume și fără discriminare. Ajutorul umanitar se bazează pe o serie de principii fundamentale, inclusiv umanitate, imparțialitate, neutralitate și independență.

Răspunsul la situații de urgență este doar un aspect al activității umanitare. Asistenții umanitari sprijină, de asemenea, comunitățile pentru a-și reface viața după dezastre. Noi provocări dificile apar în fiecare an, fiind necesară o finanțare mai flexibilă și o adaptare a acțiunilor umanitare la situațiile concrete.

Foto credit: Facebook / International Committee of the Red Cross

Comentarii Facebook


Știri recente