Ziua Jandarmeriei Române

Pe 3 aprilie 1850, Domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, aproba hotărârea Divanului obștesc și semna „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, oferindu-i astfel statut juridic și stabilindu-i principii de organizare și funcționare. La 163 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, peste tot în țară sunt organizate, zilele acestea, manifestări religios-militare și culturale, în amintirea acestui moment.

În Capitală, festivitatea aniversară s-a ținut la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. În cadrul ceremoniei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Binecuvântare pentru Jandarmeria Română”: „La aniversarea a 163 de ani de la întemeierea Jandarmeriei Române, cu multă prețuire și bucurie, vă îndemnăm să urmați exemplul înaintașilor vrednici și să continuați cu devotament misiunea de a asigura ordinea și liniștea publică, încredințați fiind că „slujiți lui Dumnezeu spre binele tuturor, pentru ca toți să viețuiască în armonie, pace și bună înțelegere” (Romani 13, 4). Ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel ce este „Calea, Adevărul și Viața” (Ioan 14, 6), să vă dăruiască tuturor celor care vă desfășurați activitatea în cadrul unităților Jandarmeriei Române mult ajutor în îndeplinirea datoriei sfinte față de popor și patrie, pentru a contribui astfel la respectul reciproc și buna conviețuire dintre oameni”.

După cum informează TRINITAS TV ceremonia s-a desfășurat în prezența președintelui Camerei Deputaților, a premierului României precum și a ministrului Apărării Naționale. La festivitate au participat, de asemenea, secretari de stat și șefii de arme din Ministerul Administrației și Internelor.

Un cuvânt de felicitare a fost adresat de Domnul Valeriu Zgonea, Președintele Camerei Deputaților, care a spus: „Sunt onorat să fiu prezent aici la un moment aniversar. Vreau să vă felicit și să transmit cele mai bune gânduri întregului personal al Jandarmeriei Române, care poartă cu mândrie și demnitate blazonul uniformei de jandarmi. Vă apreciez pentru modul în care înțelegeți să vă îndepliniți atribuțiile în slujba cetățeanului, dar și pentru rolul major pe care îl aveți în asigurarea protecției și liniștei comunității noastre”.

La rândul său, Premierul României, Dl. Victor Ponta a spus: „Vreau să vă felicit alături de Armata Română, ați rămas instituții pe care oamenii le apreciază, pe care le văd într-adevăr în slujba cetățeanului și a legii, acesta fiind un lucru extraordinar pe care vă rog să îl păstrați în continuare cu toate eforturile și toate sacrificiile”.

„Chiar dacă uneori anumite medii vă mai critică pentru felul dumneavoastră de intervenție nu trebuie uitat că românii apreciază activitatea dumneavoastră și că vă puneți viața în pericol ori de câte ori este necesar pentru a interveni în a salva vieți omenești”, a spus Mircea Dușa, Ministrul Apărării Naționale.

„Vă asigur că investiția dumneavoastră de încredere și onoare va rodi în viitor așa încât arma noastră să facă oricând dovada că merit girul și blazonul de demnitate, acționând responsabil și oportun în spiritul, respectul și drepturilor omului pentru aplicarea legii și îndeplinirea misiunilor ce ne revin potrivit democrației europene”, a spus Col. Dr. Mircea Olaru, Inspector general al Jandarmeriei Române.

Jandarmeria Română este instituția militară specializată a statului, componentă a Ministerului Administrației și Internelor, care exercită, în condițiile legii, atribuțiile ce-i revin cu privire la: apărarea ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, prevenirea și descoperirea infracțiunilor și a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum și protecția instituțiilor fundamentale ale statului și combaterea actelor de terorism.

Comentarii Facebook


Știri recente