Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei: Faptul că milioane de persoane trăiesc în sărăcie extremă este imoral

17 octombrie a fost fixată ca Zi internațională pentru eradicarea sărăciei de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în 22 decembrie 1992.

Într-o lume care a ajuns la un nivel fără precedent de dezvoltare economică, mijloace tehnologice şi resurse financiare, faptul că milioane de persoane trăiesc în sărăcie extremă este imoral, arată Organizaţia Naţiunilor Unite citată de Agerpres.

Ediția din anul acesta a Zilei internaționale pentru eradicarea sărăciei este dedicată acțiunii în solidaritate pentru a încuraja copiii, familiile şi comunităţile lor să pună capăt sărăciei.

Datorită preceptelor morale cuprinse în învățătura ortodoxă, Biserica este una dintre instituțiile care aduce o contribuție importantă în lupta cu eradicarea sărăciei, prin numeroase acțiuni filantropice și campanii sociale.

Faptele de milostenie și ajutorare din Biserică nu se limitează la activitățile cunoscute, cele la nivel instituțional. Conform poruncii și exemplului Mântuitorului de a ne iubi unii pe alții (Ioan 13:34) creștinii luptă cu suferința celor aflați în lipsuri și în sărăcie prin faptele lor de milostenie, deseori ferite de ochii lumii.

Lumina faptei bune rămâne ca o comoară sfântă înaintea lui Dumnezeu. Numai cine este milostiv intră în Împărăţia iubirii milostive şi smerite a Preasfintei Treimi, a spus Patriarhul României într-una din predici.

Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei reprezintă o oportunitate de a aprecia efortul și lupta persoanelor care trăiesc în sărăcie, o șansă pentru ca acestea să-și facă auzite preocupările și un moment pentru a recunoaște faptul că oamenii săraci sunt primii care luptă împotriva sărăciei.


Alegerea datei privind marcarea Zilei internaționale pentru eradicarea sărăciei a avut în vederea ziua de 17 octombrie a anului 1987, când peste o sută de mii de oameni s-au adunat în Piața Trocadero din Paris, unde a fost semnată Declarația Universală a Drepturilor Omului în 1948, în semn de solidaritate cu victimele sărăciei extreme, a violenței și a foametei.

Manifestanții, veniți la îndemnul unui preot catolic, au declarat că sărăcia este o încălcare a drepturilor omului și au afirmat necesitatea de a se aduna pentru a se asigura că aceste drepturi sunt respectate. Aceste convingeri au fost înscrise pe o piatră comemorativă inaugurată în aceeași zi.

Reproduceri ale pietrei comemorative au fost dezvelite în întreaga lume, servind ca loc de adunare pentru a sărbători Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei. O astfel de replică este situată în grădina sediului Națiunilor Unite și este locul unde anual au loc ceremonii organizate de Secretariatul Națiunilor Unite din New York.

Citește și 10 citate ale Patriarhului Daniel despre importanța milosteniei

Foto credit: newsgram.com

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul României la spectacolul „Sf. Nicolae în mijlocul copiilor”: Apărător al dreptei credinţe şi învăţător al iubirii milostive

Patriarhul României a participat luni la ediția a 12-a Spectacolului cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor” şi a rostit un cuvânt de binecuvântare. Evenimentul a fost organizat de Sectorul învățământ şi activități cu tineretul al…