Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei 2020 | În România, cei mai afectați sunt copiii

17 octombrie a fost fixată ca Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în 22 decembrie 1992. În România, cei mai afectați de sărăcie sunt copiii: o treime din ei trăiesc sub pragul de sărăcie.

Ediția din anul acesta a Zilei Internaționale pentru Eradicarea sărăciei este dedicată la nivel global „acțiunii comune pentru dreptate socială și protecția mediului”.

În România, cei mai afectați de sărăcie sunt copiii, mai ales cei din familiile numeroase, care nu beneficiază de niciun sprijin special de la stat. În imaginea de mai sus este o familie cu nouă copii care a primit în dar săptămâna trecută o capră de la Părintele Dan Damaschin din Iași.

De aceea, mai mult ca oricând, este nevoie de implicarea fiecăruia și atenția față de nevoile aproapelui. Solidaritatea cu cei în nevoi și ajutorul concret (milostenia) reprezintă o atitudine și, respectiv, o faptă care sunt fundamentale pentru viața creștină.

În acest sens, Părintele Patriarh Daniel spunea:

„Milostivirea, ca stare a sufletului, şi milostenia ca faptă a milostivirii, devin cale a mântuirii şi a vieţii veşnice.”

Sărăcia în România

  • Aproximativ 21,5% dintre copiii români trăiesc în condiții materiale extrem de precare, acest procente reprezentând cea mai ridicată rată din UE, unde media este de 5,9%.
  • De asemenea, peste 32% trăiesc sub pragul de sărăcie, arată datele unui raport realizat de Organizația Salvați Copiii, împreună cu Avocatul Poporului.

Sărăcia în lume

  • În 2018, 8% din lucrătorii lumii trăiau cu venituri mai mici de 1,9 USD de persoană pe zi.
  • Majoritatea celor care trăiesc sub limita sărăciei sunt din Asia de Sud și Africa Subsahariană.
  • Țările mici și afectate de conflicte prezintă o rată mare a sărăciei în societate.
  • În 2018, 55% din populația lumii nu avea acces la nicio formă de sprijin financiar.

Foto credit: Facebook / Dan Damaschin

Comentarii Facebook


Știri recente