Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului marcată la Centrul Social-Cultural Preot Ioan Sabău din Orăștie

Potrivit unor specialiști, autismul este o tulburare a creierului care se manifestă cel mai adesea prin lipsa abilității de a comunica și de a relaționa cu cei din jur. Semnele autismului apar înaintea vârstei de 3 ani și, din păcate, foarte mulți părinți le neglijează, ei intrând în alertă doar atunci când văd că fiul sau fiica lor nu vorbesc sau nu reacționează în anumite împrejurări. Dacă semnele bolii ar fi descoperite devreme, s-ar putea aplica un tratament psiho-somatic, cei afectați de autism putând să fie integrați mai ușor în societate.

Ziua de 2 Aprilie a fost numită în anul 1997 de către Organizația Națiunilor Unite prin rezoluția nr. 62/139, World Autism Awareness Day, în românește fiind numită Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.

Cu acest prilej și profitând de săptămâna „Școala Altfel”, 32 de copii de la Grădinița și Școala Primară din Mărtinești și Dâncu Mare, au fost implicați în câteva din activitățile pe care Biserica Ortodoxă Română le desfășoară în cadrul Centrului Social-Cultural „Preot Ioan Sabău” din Orăștie, după cum ne-a precizat Pr. Narcis Terchet, Protopopul Orăștiei.

În primul rând au profitat de experiența în media a voluntarilor noștri Sorin și Ramona Szucsik, unde câțiva dintre micii participanți au învățat să devină mari vorbitori la radio. A doua parte a fost asigurată de voluntarul Adriana Bârcean care este și profesor de engleză la școlile amintite și care i-a implicat pe toți în jocuri non-formale. Cei mai pricepuți au participat la teatrul de umbre cu piesa „Rățușca cea urâtă”. Copii au fost însoțiți în pelerinajul lor de către învățătorii Dăteșan Diana (Mărtinești) și Vasilie Muntean (Dâncu Mare) și de dna director profesor institutor Simona Poenar (Grădinița Mărtinești).

Protopopiatul Ortodox Român din Orăștie prin conducerea oficiului a mulțumit celor prezenți pentru dragostea arătată față de Biserică și semeni, și le-a dăruit câte o cruciuliță, iar grădiniței și școlii câte o icoană de perete.

Finalul a fost înălțător, copilașii rostind din inima lor curată rugăciunea „Tatăl nostru”, în catedrala din centrul Orăștiei, mulțumind astfel Domnului pentru toate bucuriile lor.

Comentarii Facebook


Știri recente