Ziua internaţională a personelor dispărute

Ziua internatională a persoanelor dispărute

Anual, ziua de 30 august este dedicată persoanelor dispărute. Această zi de comemorare a fost instituită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite prin rezoluția 65/209 din 21 decembrie 2010. Prin acelaşi document a intrat în vigoare Convenția internațională pentru protecția tuturor persoanelor împotriva disparițiilor forțate, adoptată la 20 decembrie 2006. Ziua internaţională a personelor dispărute a fost marcată pentru prima dată în anul 2011.

Cu prilejul acestei zile, ONU îşi manifestră îngrijorarea faţă de hărțuiriea apărătorilor drepturilor omului, a rudelor victimelor, a martorilor și a avocaților acestora. De asemenea, organizaţia îndeamnă să fie acordată o atenţie specială anumitor grupuri de oameni deosebit de vulnerabili, precum copiii și persoanele cu handicap.

Dispariția forțată a devenit o problemă globală și nu se limitează doar la o anumită regiune a lumii. Deşi acest fenomen a fost rezultatul dictaturilor militare, în prezent, acesta poate fi rezultatul unor situații complexe create de conflictele interne, mai ales ca mijloc de represiune politică a adversarilor.

Statisticile în acest sens sunt înfiorătoare. În perioada 1993-2013 nu mai puţin de 4.432.880 persoane au dispărut la nivel internaţional. Astfel, aproximativ 700 persoane dispar zilnic, iar în SUA un copil este dat dispărut la ficare 60 secunde.

Comentarii Facebook


Știri recente