Ziua Internațională a Păcii 2018: Tema sărbătorii din acest an este Dreptul la Pace

Ziua Internațională a Păcii 2018 are tema „Dreptul la pace – Declarația Universală a drepturilor omului la 70 ani”.

Ziua păcii a fost stabilită în 1981 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, pentru a fi aniversată în fiecare an pe 21 septembrie, în deschiderea sesiunilor din luna a noua, informează ONU pe site-ul oficial, citat de Agerpres.

Adunarea Generală a ONU a declarat această dată ca o zi dedicată consolidării idealurilor păcii între toate națiunile și popoarele lumii.

Pacea este o valoare importantă în creștinism și se referă atât la pacea cu Dumnezeu, cât și cu semenii. Mântuitorul spune, potrivit Evangheliei după Matei, că cei care fac pace „fiii lui Dumnezeu se vor chema” (Matei 5:9).

În mesajul transmis la Congresul Internațional „Pavleia” din 2017, Patriarhul Daniel sublinia misiunea creștinului de a fi „făcător de pace”:

În contextul lumii de astăzi, adesea tulburată de violenţă şi terorism, de conflicte armate, de războaie şi de ample migraţii de refugiaţi, glasul profetic al Sfântului Apostol Pavel ne cheamă să căutăm pacea lui Hristos „care covârșește toată mintea” (Filipeni 4, 7) şi să devenim făcători de pace, adică oameni care, prin rugăciune, dialog şi acţiune, pot preveni sau aplana conflictele în societate sau între popoare.

Sfinţii Bisericii Ortodoxe spun că pacea socială depinde mult de pacea spirituală a sufletului când omul exprimă această pace în iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni.

O Zi Mondială a păcii este serbată şi la 1 ianuarie, aceasta fiind instituită, în 1968, de Papa Paul al VI-lea, care a dorit ca aceasta să fie celebrată în fiecare an în prima zi a anului calendaristic.

Comentarii Facebook


Știri recente