Ziua Internațională a Limbii Materne: La mulți ani celor 24 milioane de vorbitori de română de pretutindeni!

Ziua Internaţională a Limbii Materne este sărbătorită în 21 februarie, pentru a promova diversitatea culturală şi lingvistică. Un clasament al site-ului Ethnologue.com plasează limba română printre cele mai bine dezvoltate și răspândite, estimând numărul de vorbitori din lume la 24,5 milioane.

Ziua Internaţională a Limbii Materne a fost proclamată la Conferinţa Generală UNESCO din 17 noiembrie 1999, în amintirea protestului organizat în 21 februarie 1952 de studenții bengalezi din Dhaka pentru recunoaşterea limbii materne „bangla” drept limbă oficială a Pakistanului de atunci.

Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare şi dezvoltare a patrimoniului mondial material şi imaterial şi o componentă esenţială în procesul de definire a unei minorităţi naţionale, transmit oficialii UNESCO.

În multe țări, limba română este recunoscută ca limbă a minorității românești – fie ea autohtonă, în cazul românilor din jurul granițelor, fie în comunitățile de migranți români din diaspora.

Dintre cei aproape șase milioane de români care vorbesc româna în afara României, aproximativ 2,6 milioane sunt basarabenii.

În 31 august 1989, în Sovietul Suprem al fostei Republici Sovietice Socialiste Moldova, în prezent Republica Moldova, limba română, limba maternă a majorității locuitorilor din stânga Prutului, a fost stabilită ca limbă de stat și s-a renunțat la grafia chirilică impusă de ocupanții sovietici în favoarea întoarcerii la grafia latină.

O jumătate de milion de vorbitori de română sunt în Ucraina: românii din regiunile Bucovina de Nord, Transcarpatia – Maramureșul de Nord și Odessa – sudul Basarabiei istorice. În aceste regiuni limbile minorităților naționale sunt supuse unor numeroase restricții.

„ONU consideră că toate acțiunile ce promovează limbile materne servesc nu doar scopul încurajării diversității lingvistice și educației multilingve, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale în întreaga lume și la inspirarea solidarității bazate pe înțelegere, toleranță și dialog. Și acest comportament este valabil atât pentru minoritățile lingvistice, cât și pentru cele majoritare sau dominante”, scrie pe Facebook Ion Popescu de la Centrul Bucovinean Independent de Cercetări Actuale, organizație membră a Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”.

Româna se mai vorbește în provincia sârbească Voivodina și în Timocul sârbesc, precum și în comunitățile din diaspora.

Ca o dovadă a puterii comunităților de români din diaspora, în Franța a fost aprobată de curând și o programă opțională de studiu al limbii române.

Foto credit: Doxologia / Oana Nechifor

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente