Cursul opţional de Limbă, cultură şi civilizaţie românească va fi predat şi în Franţa

Începând cu anul 2020, Franţa devine a şaptea ţară din Europa în care va fi predat cursul opţional de Limbă, cultură şi civilizaţie românească (LCCR), informează Agerpres care citează Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Pentru început, cursul va fi predat în trei şcoli din oraşul Le Blanc-Mesnil, de lângă Paris.

„Este un prim pas, sunt primele cursuri de acest tip în Franţa şi sunt convins că vor urma şi altele”, a declarat ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu.

Şcolile din oraşul francez vor găzdui, pentru început, nouă grupe de elevi, cursul fiind deschis tuturor celor interesaţi, nu doar elevilor de origine română, numărul estimat de cursanţi fiind de 150.

Demersul este posibil ca urmare a sprijinului oferit de Institutul Limbii Române (ILR), Ambasada României în Franţa şi de Primăria localităţii Le Blanc-Mesnil unde locuiesc aproximativ 2000 români.

„Doresc să o felicit pe doamna Daiana-Theodora Cuibus, director general al Institutului Limbii Române, care a coordonat cu profesionalism şi dăruire această importantă realizare. Am încredere şi sunt convinsă că, în timp, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin Institutul Limbii Române, va extinde acest program şi va promova, astfel, cunoaşterea limbii şi culturii naţionale”, a declarat ministrul Educaţiei, Monica Anisie.

Programul LCCR se desfăşoară în Franţa, Italia, Spania, Belgia, Portugalia, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, însumând 128 de colaboratori, 446 de unităţi şcolare, 849 de grupe de elevi şi aproximativ 13.200 de cursanţi.

Cursul opţional este predat de cadre calificate, selectate prin concurs din rândul comunităţii româneşti, într-un format de două ore pe săptămână, în regim gratuit.

Pe lângă orele de curs, profesorii şi elevii sunt implicaţi în activităţi culturale, de promovare a culturii şi civilizaţiei româneşti în mediile educaţionale şi în comunităţile de care aparţin.

Foto credit: Public domain

Comentarii Facebook


Știri recente