Ziua internaţională a limbajului semnelor / Arhiepiscopia Bucureştilor construieşte un centru pentru hipoacuzici

Ziua internaţională a limbajului semnelor este celebrată anual în data de 23 septembrie. A fost instituită în urmă cu patru ani de Organizaţia Naţiunilor Unite, la propunerea Federaţiei Mondiale a Surzilor (FMS).

Data a fost aleasă pentru a coincide cu aniversarea FMS: 23 septembrie 1951.

Tema Zilei internaţionale a limbajului semnelor din 2021 este „Semnăm pentru Drepturile Omului” („We Sign for Human Rights”).

Prin această zi se încurajează promovarea recunoaşterii dreptului de folosire a limbajului semnelor în toate domeniile din societate.

Statisticile furnizate de FMS arată că, în prezent, există aproximativ 70 de milioane de persoane cu deficienţe de auz în întreaga lume. Dintre aceştia, 80% trăiesc în ţări în curs de dezvoltare, informează ONU. Se cunosc peste 300 de limbaje bazate pe semne, dar numai unul este acceptat la nivel internaţional.

Scopul acestei zile este de a evidenţia importanţa limbajului semnelor, dar şi pentru a sublinia nevoia de integrare socio-profesională a persoanelor cu deficienţe de auz.

În România, prima organizaţie dedicată persoanelor cu deficienţe auditive a fost Societatea Amicală a Surdo-Muţilor din Romania, înfiinţată la 5 ianuarie 1920. A fost continuată de Asociaţia Surdo-Muţilor din Republica Populară Română, din 20 iulie 1952. Actuala denumire, Asociaţia Naţională a Surzilor din România, a fost stabilită în cadrul Conferinţei Naţionale din 1995, de la Sinaia, informează Agerpres.

Arhiepiscopia Bucureştilor

Conform datelor oferite de preotul comunităţii surzilor din Arhiepiscopia Bucureştilor, Mirel Ilie, în eparhie se află un număr de 4000-5000 de persoane cu deficienţe de auz şi vorbire.

Comunitatea surzilor din Bucureşti a fost înfiinţată în anul 1999, slujbele în limbaj mimico-gestual fiind oficiate într-o sală din cadrul Mănăstirii Radu Vodă. O perioadă comunitatea hipoacuzică din Capitală a participat la cultul divin public în Biserica „Sfântul Elefterie”-Vechi.

În prezent, comunitatea surzilor participă la slujbele oficiate în Biserica Parohiei Parc Rahova 1, dar Arhiepiscopia Bucureştilor a demarat un proiect pentru construirea unui centru dedicat celor cu probleme de auz şi vorbire.

Aproape două mii de metri pătraţi pe Strada Doina din Sectorul 5 al Capitalei vor deveni „o mică insulă a surzilor, într-o lumea atât de mare a auzitorilor”, ne spune Mirel Ilie, preotul comunităţii hipoacuzicilor din Arhiepiscopia Bucureştilor.

Centrul va fi dotat cu un after school, paraclis, cantină, cabinete de logopedie şi pedagogie etc.

Foto credit: Basilica.ro/Raluca Emanuela Ene

Citeşte şi:

Comentarii Facebook


Știri recente