Ziua internațională a femeii din mediul rural serbată de Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.) a organizat, cu prilejul sărbătoririi „Zilei internaționale a femeilor din mediul rural”, 15 octombrie, în colaborare cu Parohia ortodoxă din comuna Vadul Crișului și cu Primăria din localitate, o manifestare cu specific tradițional românesc dedicată femeii din mediul rural, sub egida „Și grăiește cum ți-e graiul și te poartă cum ți-e portul”, după cum a precizat Pr. Silviu Dobai.

Duminică, 13 octombrie 2013, a fost oficiată Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Vadu Crișului. La finalul slujbei, Doamna Viorica Cherteș și Doamna Emilia Moț, președinte și, respectiv, vicepreședinte al A.F.O.R.E.O., au oferit în dar părintelui paroh Sorin Mititean o icoană reprezentându-i pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Evenimentul, organizat pentru a recunoaște și susține rolul celor mai importante ființe din viața noastră (mame, fiice, soții, surori, bunici), a continuat la Căminul Cultural din localitate unde a fost amenajată o expoziție care a cuprins țesături vechi păstrate cu sfințenie în lăzile de zestre ale femeilor din sat, dar și preparate culinare specifice gospodinelor din zonă. De asemenea, au fost prezentate în cadrul expoziției diferite obiecte de ceramică albă, (renumita ceramică de Vadu Crișului), icoane pe sticlă și lemn, ouă încondeiate, broderii și bijuterii de artizanat. Au fost expuse de gospodinele din sat și câteva coșuri pregătite cu bunătăți pentru iarnă, fructe și legume din propria grădină.

În cuvântul rostit în deschidere, Doamna Viorica Cherteș a subliniat rolul și importanța femeii de la țară ca soție și mamă, pildă de dăruire și responsabilitate, care prin hărnicia și dragostea ei, revărsate în sânul familiei, aduce pace și speranță, bucurie și demnitate umană: „Satul este leagănul civilizației românești, locul unde, după cum spunea poetul Lucian Blaga, s-a născut veșnicia, și cel care a contribuit la îmbogățirea permanentă a tradițiilor și patrimoniului cultural al poporului român”.

A urmat apoi un concert susținut de corul „Buna Vestire” al parohiei Vadu Crișului, dirijat de profesorul Adrian Bradea. Momemtele artistice au continuat cu recitalurile susținute de tinerele Florina Pușcău, studentă a Facultății de Drept din Oradea, și Nicoleta Ștef, elevă la Colegiul „Constantin Șerban” din Aleșd.

Invitaților le-a fost prezentat un film despre localitatea Vadu Crișului și împrejurimile acestuia, iar doamnele profesoare Maria Mălai și Otilia Bradea au reușit să surprindă într-un mod inedit audiența prin realizarea unei paralele între „Femeia din trecut” și „Femeia în prezent”.

Ansamblul de dans „Moșuț” al elevilor Colegiului Tehnic din Vadu Crișului, coordonat de Doamna Prof. Liana Bot și avându-l coregraf pe Domnul Flora Crișu, a prezentat o suită de dansuri din Oaș și Oltenia, iar interpretarea călușului a ridicat audiența în picioare.

O notă aparte a fost dată de rapsozii populari Maria Pușcău și Gavriil Șchiop, care au recitat poezii și au cântat cântece vechi românești, dar și de expoziția de desene pregătite de copiii de la grădinița din Vadu Crișului, sub îndrumarea Doamnei Prof. Floare Mititeanu.

Toți cei prezenți au fost răsplătiți cu premii, diplome și bunătăți din coșurile pregătite de gospodinele din sat pentru concursul „Coșul toamnei”. Apoi au fost degustate preparatele prezentate în expoziția culinară organizată de învățătoarele claselor I – IV și de mamele copiilor din ansamblul „Moșuț” din Vadu Crișului.

Comentarii Facebook


Știri recente